Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата.

В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете.

От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно.

Характеристиките на пазара позволяват такова поведение, смятат от Комисията за защита на конкуренцията и обясняват това с конкурентната среда, разходите за дистрибуция, количеството и обема на продажбите и търсенето.

В допълнение се посочва, че нетните цени на бензин Евро 95 и дизеловото гориво в страната са едни от най-ниските в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Според Комисията новите нормативни разпоредби в Закона за горивата и ефектът от приложимите нормативни режими в сектора биха могли да доведат до извеждането от пазара на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера за осъществяване на дейност.

Проверката на КЗК започна през ноември миналата година. Тя беше предшествана и отчасти провокирана от протестите в цялата страна срещу високите цени на горивата.

Комисията се самосезира във връзка с публикации в медиите. В КЗК бе получен и сигнал от граждани за че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

Подобна проверка КЗК проведе и е през 2016г., но и тогава не откри нарушения. През 2017 г. пък след сигнал на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев бизнесменът Веселин Марешки беше глобен за дъмпинг при цените на горивата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!