Любителите на Ив Сен Лоран вече могат да се докоснат до живота и творчеството на известния френски дизайнер в специален музей в Париж.

Мястото, на което Лоран е работил в продължение на 28 години – на ул. „Марсо” 5 – вече приема посетители.

Неговият приятел в живота и сътрудник в работата Пиер Берже създава фонда „Pierre Berge – Yves Saint Laurent”, който да съхрани историята на техния съвместен живот и творчество.

Музеят бе отворен три седмици след смъртта на съоснователя на марката – Берже, който си отиде през септември на 86-годишна възраст.

Той посвещава последните години от живота си в намиране на постоянно убежище за архивите на марката.

Без верността, предприемчивостта и таланта на Берже, Ив не би постигнал много след раздялата с Dior през 1960 година, която го води до тежка депресия и край на всички негови планове.

Музей на Ив Сен Лоран беше открит и в Маракеш, розовия град на Мароко.

Там през далечната 1966 г. модният дизайнер купува къща, омагьосан от мястото, където често пребивава с приятеля си Пиер Берже.

Двамата възстановяват магичната градина Мажорел, в която сред пищната тропическа растителност е Музеят за берберско изкуство.

Голяма част от творчеството на Ив Сен Лоран е повлияна от цветовете, ароматите и светлината на Маракеш.

Модернистичната сграда на новия музей се намира в близост до градината Мажорел, където по желание на Ив Сен Лоран е разпръснат прахът му, след като си отива от този свят през 2008 г.

В Париж могат да се видят 5000 модела от колекцията му от 1962 до 2002 година и 65 модела, направени като главен дизайнер на Dior. Към тях са добавени ескизи, портрети на Сен Лоран – творби на Бернар Бюфе и Анди Уорхол, фотографии направени от десетки майстори като Ървин Пен до Жан Лу Сиеф и Марк Риба.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!