Международен валутен фонд, МВФ

Международният валутен фонд предупреди, че в Близкият Изток и Северна Африка може да се върнат социалните вълнения заради „крехкия“ напредък на икономиките с ниски доходи.

Регионът, който включва арабските държави и Иран, отбеляза през 2020 г спад на реалния БВП с 3,2 % заради ниските цени на петрола и широкото блокиране в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Но с бързите темпове за ваксинация, особено в богатите на нефт държави от Персийския залив, МВФ прогнозира, че ръстът на БВП тази година ще се повиши до 4,1%.

„Регионът преминава през възстановяване през 2021 г. От началото на годината виждаме напредък в икономическите резултати“, каза Джихад Азур – директор за Близкия изток и Централна Азия в МВФ.

Но „това възстановяване не е еднакво във всички страни. То е несигурно и неравномерно поради различията във ваксинацията … и геополитическото развитие“, заяви той пред AФП.

В доклада на МВФ се посочва, че макар перспективите за икономиките – износители на петрол да се подобряват с по-високите цени на нефта, страните с ниски доходи и засегнатите от кризата стават свидетели на „крехко“ възстановяване.

Азур предупреди за „нарастване на социалните вълнения“ през 2021 г., които „биха могли да се увеличат допълнително поради повтарящи се вълни от инфекция, ужасни икономически условия, висока безработица и цени на храните“.

Алжир, Ирак, Ливан, Судан и други държави през последните месеци станаха свидетели на протести, в които участваха хиляди ядосани граждани, настояващи за по-добри работни места и услуги.

Миналата безработицата в Близкия Изток и Северна Африка се е увеличила с 1,4 % до 11,6 %, което надхвърля нивата по време на световната финансова криза и шока в цените на петрола през 2014-2015 г., съобщи МВФ.

МВФ предупреди за дългосрочен риск от неравномерно възстановяване, което може да доведе до „трайно разширяване на съществуващото богатство, доходи и социални различия и в крайна сметка до по-слаб растеж и по-малко приобщаващи общества“.

Смята се, че около седем милиона души повече в региона са навлезли в крайна бедност през периода 2020-2021 г. в сравнение с предишните прогнози, твърди МВФ.

Междувременно се прогнозира, че инфлацията в региона ще се увеличи до 12,9% през 2021 г. спрямо 10,4% през миналата година, като в някои страни ще се повишат цените на храните и енергията, преди да спадне до 8,8 % през 2022 г.

„Неравенствата се увеличават. Нискоквалифицираните, младите, жените и работниците мигранти са засегнати най-много от пандемията, както и по-малките фирми, особено тези в чувствителните към контакти сектори“, се казва в доклада.

Според международния кредитор, корпоративният сектор се е възстановил до нива преди пандемията, но по-малките фирми и тези в „чувствителните към контакти сектори“ изостават.

В доклада се посочва, че 15 до 25% от фирмите може да се наложи да бъдат преструктурирани или ликвидирани.

В Ливан продължаващият спад на стойността на валутата погуби надеждите, ч сформираното миналия месец правителство може да спре икономическата криза, която Световната банка определя като една от най-лошите от средата на XIX век.

Близо 80% от населението на Ливан живее под прага на бедността.

„Фондът вече е започнал технически дискусии с властите за разработване на рамката за оказване на евентуална помощ от страна на МВФ за Ливан”, каза Азур, който е бивш ливански финансов министър.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук