Отлагането на Брекзит избягва един „ужасен резултат“, каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

Според нея, излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка за условията на раздяла, ще нанесе удар по и без това забавящата се глобална икономика.

На пресконференция преди срещата на МВФ и Световната банка, Кристин Лагард каза, че отлагането очевидно не решава проблема.

„Все пак отсрочката предотвратява твърд Брекзит на 12 април и дава възможност на индустриалците и работниците да се подготвят по-добре за всякакъв вариант“, казва Лагард.

Според експерти, засега от неяснотата около Брекзит е засегната предимно британската икономика. Инвестициите страдат и дългосрочните прогнози за икономическата продуктивност са неясни, казва управителя на Банк ъф Инглад Марк Карни.

„Бизнесът се въздържа от инвестиции във Великобритания още от референдума за Брекзит“, казва Карни.

Припомняме, че в нощта на сряда срещу четвъртък лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз се споразумяха с Великобритания за отлагане на Брекзит до 31 октомври. ЕС се надява, че премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей ще успее да убеди депутатите си да приемат вече договорената сделка.

Премиерът Мей се е съгласила страната да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Ако не го направи, тогава датата за напускане без споразумение е 1 юни, заяви премиерът на Ирландия Лео Варадкар.

На преговорите президентът на Франция Еманюел Макрон е заел твърда позиция срещу по-дълго забавяне на Брекзит.

Повечето от 27-те европейски лидери, които се събраха в белгийската столица, включително германския канцлер Ангела Меркел, подкрепиха плана за отлагане с една година.

Позицията на Франция беше подкрепена от Белгия, Австрия и някои по-малки държави от ЕС, пишат западните медии.

Те настояват за по-кратко отлагане от само няколко седмици и солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на ЕС през този период.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!