Доналд Туск
на снимката: президентът на Европейския съвет Доналд Туск

Лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз се разбраха да отложат Брекзит до 31 октомври.

След продължилата 8 часа среща на върха, британският премиер Тереза Мей се е съгласила на предложението на ЕС за удължаване с 6 месеца на датата за Брекзит, съобщи президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

„27-те държави членки на ЕС се съгласиха на гъвкаво удължаване до 31 октомври. Това означава допълнителни 6 месеца за Обединеното кралство, за да намери възможно най-доброто решение“, написа Туск в Туитър в края на срещата в Брюксел.

По думите му, Лондон може да обмисли стратегията си и да прекрати член 50, който регламентира напускането на ЕС, до края на удължения период.

„Не губете периода на удължаване на Брекзит“, заяви на заключителната пресконференция Доналд Туск.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Брекзит без сделка ще бъде бедствие и затова ЕС ще направи всичко необходимо, за да го избегне.

„Ще имаме Брекзит със споразумение“, бяха думите на Юнкер.

Жан-Клод Юнкер
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Премиерът Мей се е съгласила страната да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Ако не го направи, тогава датата за напускане без споразумение е 1 юни, заяви премиерът на Ирландия Лео Варадкар.

На преговорите снощи, президентът на Франция Еманюел Макрон е заел твърда позиция срещу по-дълго забавяне на Брекзит.

Повечето от 27-те европейски лидери, които се събраха в белгийската столица, включително германския канцлер Ангела Меркел, подкрепиха плана за отлагане с една година.

Позицията на Франция беше подкрепена от Белгия, Австрия и някои по-малки държави от ЕС, пишат западните медии. Те настояват за по-кратко отлагане от само няколко седмици и солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на ЕС през този период.

Еманюел Макрон
на снимката: президентът на Франция Еманюел Макрон

Мей вече заяви, че ако Великобритания все още е член на ЕС на 23 май, когато се провеждат изборите за Европейски парламент, гласоподавателите от Обединеното кралство ще вземат участие.

Но някои лидери на ЕС не са убедени, че тя е искрена, въпреки че дипломат обяви, че нейното представяне пред лидерите е било „солидно“.

След като Мей поиска удължаване до 30 юни, тя напусна залата, така че останалите 27 лидери да обмислят съдбата на Великобритания.

Без исканото отлагане, Великобритания трябваше да сложи край на 46-годишното си членство в Европейския съюз в полунощ в петък без сделка, рискувайки икономически хаос.

Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Според Макрон, Мей трябва да предостави повече гаранции, че забавянето ще послужи за полезна цел, заявявайки, че иска да чуе „какъв е политическият план зад него“.

При пристигането си в Брюксел Мей заяви, че иска да напусне ЕС „възможно най-скоро“.

„Поисках удължаване до 30 юни, но това, което е важно, е, че всяко удължаване ни дава възможност да напуснем веднага, след като ратифицираме споразумението за оттегляне“, каза тя.

По думите й, все още се надява Великобритания да напусне ЕС на 22 май, последния ден преди да бъдат проведени избори за Европейски парламент.

Това е второ удължаване на срока за Брекзит, който иначе трябваше да се случи на 29 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!