Пореден случай на нахапани деца от агресивни кучета. Случаят от сряда разтърси село Железника, Софийско. Три деца и техният дядо бяха нападнати и нахапани от две кучета.

Пострадалите са деца на възраст 7, 9 и 12 години, и възрастен мъж.

Те са транспортирани до „Пирогов” за оказване на помощ.

7-годишното дете е най-малко пострадало и е изписано от болницата, а другите две – на 9 и 12 остават в хирургията на лечебното заведение.

Те са разкъсно-контузни рани. Стабилизирани са и няма опасност за живота им, съобщи на брифинг Стойно Цветков от столичната полиция.

Той допълни, че инцидентът е станал района на минералната баня в Железница.

Децата са били на разходка с дядо си, когато изневиделица от гората са дошли кучетата и нападнали децата.

Възрастният мъж е опитал да ги отърве, но за сметка на това е пострадал и той.

Оказва се, че кучетата са регистрирани, а собствениците им – установени.

Очевидци разказват, че ситуацията е била изключително кървава, а животните са били агресивни.

Те не са от Железница. Животните са приспани и прибрани от служители на Столична община и 8 РУП. Заловени са пред една от къщите до училището в селото и в момента се намират в клиника в столичния квартал „Връбница”.

Собствениците на кучетата ги грози затвор до 3 години, пробация и глоба до 5 000 лева.

Това е пореден инцидент с агресивни, безстопанствени животни, които буквално се опитват да изядат случайно преминаващи граждани . Въпросът обаче е кога отговорните институции ще си свършат работата и не вземат мерки. В София няколко професора и много деца бяха изядени от агресивни домашни или бездомни животни. За съжаление престъпления от този характер не са рядкост и в останалата част от страната. Мерки обаче не се предприемат и отговорните институции бездействат.

В средата на март беше приета Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Досегашната практика за прилагане на общински програми не постигна задоволителни резултати, отчита кабинетът. Явно е обаче, че и новата програма не води до резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!