Габрово осъмна под засилено полицейско присъствие след снощната ескалация на напрежението.

Сили на жандармерията и на областната дирекция на вътрешните работи в Ловеч дойдоха в Габрово, за да охраняват обществения ред. По информация на ДЕБАТИ.БГ органите на властта за затворили пътя към кв. „Смирненски“, където има по-голямо струпване на ромски фамилии, с цел да не допускат ескалация на напрежението.

Спешна среща свика тази сутрин в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заради Габрово.

Междувременно Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавач в магазин на улица „Николаевска“, съобщиха от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. трите лица са задържани за срок от 72 часа.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин „2+2“ на ул. „Николаевска“, действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление.

Стотици хора излязоха на спонтанен протест, организиран в социалните мрежи. Хората се събраха, за да изразят възмущението си от нападението и побоя на служител в магазин от трима мъже от ромски произход.

Габрово, размирици

Въпросните нападатели са криминално проявени. Първоначално те бяха арестувани за 24 часа, после ги освободиха, но в сряда полицията отново ги задържа.

Гневът на хората прерасна в размирици.

Първоначално те се опитаха да разбият вратите на следствието в града с обвинението, че полицията пази престъпниците. Протестиращите счупиха прозорците на следствената служба.

Прозорчи и предмети се чупиха и в кварталите „Шиваров мост“ и „Бичкиня“, откъдето се предполага, че са нападателите. Късно вечерта напрежението беше овладяно.

Полицията на отрича, че може да е имало провокатори.

Тази сутрин обаче полицейското присъствие остава засилено. За днес се подготвя нов протест. Хората се организират в социалните мрежи, но това не пречи на политически представители да се възползват от ситуацията.

Габрово, размирици

Евродепутатът Ангел Джамбазки написа в социалните мрежи:

„Циганските катуни в Габрово трябва да бъде незабавно разрушена, а животните, нападнали човек без причина – незабавно строго наказани. Аз съм Габрово. Буквално. Габрово е един от избирателните ми райони. А в Габрово три примитивни животни, обитатели на циганската махала, почти убиха от бой служител в магазин. Без повод. Ей така, за забавление. Животните трябва да бъдат строго осъдени. За довършен опит за убийство. Циганската махала в Габрово трябва да бъде разрушена. В петък вечер отивам в Габрово, пак казвам, мой избирателен район, за да изискам от кмета незабавното събаряне на незаконните постройки в махалата. Надявам се, че кмета и общинската власт ще проявят разум и ще си свършат работата по премахването на незаконните постройки. В противен случай ще се заемем ние”.


Потребителите в социалните мрежи го нападнаха, тъй като в Габрово няма обособена ромска махала.

Междувременно

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!