Международният валутен фонд заяви, че световната икономика скоро може да се окаже на ръба на рецесията на фона на данните, че и трите най-големи икономики в света са в застой, а инфлацията е по-висока от предварително прогнозираната.

В оптимистична актуализация на своите световни икономически перспективи (WEO) от април МВФ намали прогнозите си за растежа през 2022 г. и 2023 г. – и повиши перспективата за по-изразено забавяне.

Той заяви, че проблемите в САЩ, Китай и еврозоната са довели до спад на световното производство през второто тримесечие на тази година – първото свиване от началото на пандемията от Ковид-19.

„Перспективите се влошиха значително от април насам“, заяви икономическият съветник на МВФ Пиер-Оливие Гуриншас. „Светът скоро може да се окаже на ръба на глобална рецесия, само две години след последната такава.“

Базираният във Вашингтон МВФ заяви, че сега очаква световната икономика да нарасне с 3,2 % през 2022 г. – намаление с 0,4 пункта спрямо април. Предвижда се забавянето да продължи и през следващата година, когато растежът вече се прогнозира да бъде 2,9 % – с 0,7 пункта по-малко, отколкото беше предвидено преди три месеца.

Предвижда се Обединеното кралство да нарасне с 3,2 % през 2022 г. и с едва 0,5 % през 2023 г. – намаления с 0,5 и 0,7 пункта. МВФ очаква Обединеното кралство да забави значително растежа си през втората половина на тази година и да бъде най-слабата от икономиките на Г-7 през 2023 г.

„Световната икономика, която все още се съвзема от пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, е изправена пред все по-мрачни и несигурни перспективи“, заяви Гуринчас.

„По-високата от очакваното инфлация, особено в Съединените щати и големите европейски икономики, предизвиква затягане на световните финансови условия. Забавянето на растежа в Китай е по-силно от очакваното на фона на избухването на епидемии и блокирането на Ковид-19, а войната в Украйна има допълнителни негативни странични ефекти.“

МВФ заяви, че към четвъртото тримесечие на 2022 г. прогнозира глобална инфлация от 8,3%, което е повече от априлската му оценка от 6,9%. Той посочи Обединеното кралство – където инфлацията сега е на път да бъде с 2,7 пункта по-висока и да достигне 10,5% – и еврозоната (с 2,9 пункта до 7,3%) като местата, където натискът върху разходите за живот се е засилил особено много.

Разбивката на ревизираните прогнози на WEO показва понижение на растежа през 2022 г. с 0,8 пункта в САЩ, с 0,9 пункта в Германия и с 1,1 пункта в Китай. През 2023 г. сега се очаква всички големи световни икономики с изключение на Нигерия и Саудитска Арабия – и двете страни износителки на петрол – да нарастват по-бавно.

Само Япония и Канада от групата на големите индустриални държави се очаква да нараснат с повече от 1% през следващата година, като МВФ предвижда разширяване с 1% в САЩ и Франция, 0,8% в Германия и 0,7% в Италия.

Гуринчас заяви, че съществуват редица рискове за световната икономика, които могат да доведат до още по-слаби резултати. Те включват:

  • Внезапно спиране на европейските газови потоци от Русия в резултат на войната в Украйна.
  • Трайно висока инфлация.
  • Дългова криза, предизвикана от затягането на световните финансови условия.
  • По-нататъшни избухвания на Covid-19 и блокирания в Китай.
  • Социални вълнения, предизвикани от нарастващите цени на храните и енергията.
  • Търговски войни и геополитическа фрагментация.

„При един правдоподобен алтернативен сценарий, при който някои от тези рискове се реализират, включително пълно спиране на руските газови потоци към Европа, инфлацията ще се повиши, а глобалният растеж ще се забави още повече до около 2,6 % през тази и 2 % през следващата година – темп, под който растежът е падал само пет пъти от 1970 г. насам“, каза Гуринчас.

„При този сценарий и в САЩ, и в еврозоната растежът през следващата година ще бъде близък до нулата, което ще има отрицателни последици за останалата част от света.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук