Костадин Коджабашев
На снимката: Костадин Коджабашев

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев изрази официално протест срещу решението на Руската федерация да обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бе извикана вчера във ведомството.

Костадин Коджабашев изтъкна, че България не е била информирана по официален път за решението журналистът да бъде обявен за издирване и настоява да разбере какви са основанията за това в срочен порядък. Посланик Митрофанова индикира, че относно конкретните основания би следвало да се отправи запитване до компетентните органи на Руската федерация.

„Изрично бе отбелязано, че възприемаме решението за обявяване за издирване на Христо Грозев като насочено срещу свободата на словото и медиите, както и като опит за сплашване на български гражданин“, се посочва още в съобщението на МВнР.

„По време на срещата от българска страна бе отбелязано и че на фона на включването на България в списъка на т.нар. „неприятелски държави“ на Руската федерация, решението за обявяване за издирване на Грозев допълнително подкопава и без това намиращите се в една от най-ниските си фази двустранни отношения, и то не по българска вина. Акцентирано бе и върху силния отзвук в Република България на случая, което е знак за чувствителността на обществото към нарушаването на основни права на човека“, допълват от външното ни министерство.

Същевременно МВнР счита, че казусът с българския гражданин Христо Грозев не бива да се превръща в тема за вътрешнополитическа употреба и партийна надпревара. „В тази ситуация се изисква страната ни да действа единно, с разбирането за национален интерес и въз основа на пълна информираност“.

Заместник-министърът постави въпроса и за възпрепятстването на изучаването на български език в училища в окупираните от Русия територии на Украйна, изразено е остро възмущение от действията по премахване на портрети на български национални герои и друга българска символика от учебните пространства.

След срещата в МВнР Елеонора Митрофанова заяви пред медиите, че журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят. Посланикът на Руската федерация обясни, че на сайта на вътрешното министерство на Русия никога не пишат конкретни обвинения. „Според процедурата всеки следовател, който води дело и не може да намери конкретно лице, може да го обяви за издирване. Това даже не е централизирана информация. Затова е много важно Министерството на вътрешните работи на България да изпрати запитване до Министерството на вътрешните работи на Руската федерация и те да изяснят ситуацията“, каза Митрофанова. Вижте повече.

По-късно от българското вътрешно министерство съобщиха, че ще изпратят писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев.

В началото на заседанието на Министерския съвет вчера служебният премиер Гълъб Донев заяви, че държавата чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. Вчера от прессекретариата на държавния глава обявиха, че са предприети мерки за гарантиране на сигурността на Грозев, включително чрез сътрудничество с партньорските служби.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук