Ан-124

Руският военно-транспортен самолет е прелетял над България в съответствие с приложимото за случая българско законодателство, заявиха от пресцентъра на МВнР.

„Военно-транспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство“, се казва в изявлението.

В нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград.

В такива случаи е абсолютно задължително да се получи разрешение от българските официални власти. В противен случай такъв самолет на чужда държава би бил цел на нашите ВВС.

Според Закона за отбраната разрешението трябва да бъде получено от Дирекция консулска във външно министерство, което информира оперативния център на ВВС..

В конкретния случай България е можела да спре подобен полет, както бе през 1999 г. Тогава страната ни, която още не беше член на НАТО, не допусна руски самолети за Сърбия в разгара на Косовската война, когато югодиктаторът Слободан Милошевич депортира стотици хиляди косовски албанци в Македония.

Подобен случай имаше и наскоро през 2015 г., когато нашите власти отказаха полет на руски самолет за Сирия, за който се твърдеше, че превозва хуманитарна помощ, а според друга информация военно оборудване и муниции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!