Инициативата „Правосъдие за всеки” организира днес от 18 часа нов протест срещу избира на Иван Гешев за главен прокурор.

В социалните мрежи от инициативата пишат:

„Идва време за решителни действия! Президентът е последното препятствие пред назначаването на главен прокурор, излъчен от олигархията и ограничаването на правата и Свободата ни, по пътя към прокурорска диктатура. Ние, ГД „БОЕЦ“ и още няколко граждански организации вече призовахме да не се подписва Указа и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване. В сряда ще внесем мотивираната си позиция. Нека се съберем всички – граждани, организации, общственици, които не приемат тази гавра с Правосъдието и демокрацията, в сряда пред Съдебната палата и оттам с шествие до Президентството, където да съберем и гражданска подписка в подкрепа на исканията ни! Вярваме, че процедурата е още в ход, вярваме, че Президентът ще подходи отговорно и ще прецени всички доводи, доказателства и аргументи в тази критична за държавата и Правото ситуация! Все пак от нас, като граждани, зависи много, нека го направим сега, утре ще е късно!”

Иван Гешев беше избран миналата седмица, след 10-часово заседание, с гласовете на 20 от кадровиците във Висшия съдебен съвет. Изборът му, както и процедурата преди това, бяха съпроводени с многохилядни протести.

Стигна се и до пълна блокада на центъра на София. Гражданите призовават президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев.

Досега държавният глава само веднъж е коментирал темата за избора на нов главен прокурор. В деня на изборите, Радев каза:

„Длъжен съм да се запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия…Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, каза Радев.

На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори, че няма да действа под натиск „от която и да е страна“.

„Нека никой не вменява на Президента номинации и избор – това е задължение на ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота“, подчерта още президентът.

На въпрос кога ще подпише указа за назначаването на Гешев, Радев отвърна, че това ще стане „в обозрим срок, според дадените ми в Конституцията правомощия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!