Радев, избори, Гешев, указ

Като упражни правото си на глас днес, президентът Радев призова българите да гласуват и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори. Той коментира и темата за избора на Иван Гешев за главен прокурор и очакваното негово решение дали да подпише указа, с който да го одобри. Според президента, Бойко Борисов се опитва да прехвърли на него собствената си отговорност за направения избор.

„Длъжен съм да се запозная с всички документи , включително и с протоколите от 10-часовото заседание на ВСС, но ще подходя съобразно определените ми от Конституцията ми правомощия… Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност върху някой друг. Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а ВСС. И точно във ВСС Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно мнозинство. И си спомняте, че премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от публична отговорност за гласа на хората, които той изпрати във ВСС. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правосъдието, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори кандидат, за да има реално състезание“, каза Радев.

На въпрос дали ще покани Иван Гешев на среща, президентът отговори, че няма да действа под натиск „от която и да е страна“.

„Нека никой не вменява на Президента номинации и избор – това е задължение на ВСС, където точно Борисов има огромно влияние със своята квота“, подчерта още президентът.

На въпрос кога ще подпише указа за назначаването на Гешев, Радев отвърна, че това ще стане „в обозрим срок, според дадените ми в Конституцията правомощия“.

Днес е ден за местни избори, нека осигурим спокойствие на хората така, че да няма външни вмешателства, призова в заключение държавният глава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!