Надявам се да има голяма избирателна активност, защото хората сами решават съдбата си, днес е много хубав църковен празник, а и за демокрацията, – какво по-хубаво има от това да идеш и да си дадеш гласа за тези, които искаш да управляват, каза съобщи премиерът Бойко Борисов, който гласува в Банкя. На въпрос относно обвиненията на президента Румен Радев, че Борисов му е прехвърлил отговорността за избирането на Иван Гешев, Борисов заяви, че „Когато някой говори за върховенство на закона, трябва първо да го спазва“.

„Гласувах за тези, които ще продължат да правят от „Младост“ до „Тракия“ Южната дъга, самата Южна Дъга, Западната тангента, Северната дъга, тази част последната, която и гражданите на Банкя могат да ползват. За тези, които решиха кризата с боклука;които направиха най-добрия завод в Европа; тези, които построиха метрото, които направиха парковете; които фонтаните направиха, че нямаше нито един работещ; тези, които направиха булевардите приветливи, нови. За тези гласувам аз. Всичко останало сме го гледали преди десет години“ заяви премиерът.

„Това не е и агитация? Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равно отдалечен. А когато изричаш неистини, по този начин подвеждаш избирателя – категоричен бе Борисов в отговор на идказване на президента, че той носи отговорността за избора на Гешев – Когато променяхме закона, ВСС се състоеше от 24 човека. От тях 11 са от парламентарната квота на НС, а от тях само трима са от ГЕРБ. Останалите трима членове са от БСП, двама – от ДПС, – сиреч двете партии, които гласуваха за президента Радев, имат пет гласа. Дотук ние имаме три от 24. Когато говориш неистини и подвеждаш избирателите в този ден, това е тежко нарушение на закона. Няма да наруша върховенството на закона както него. Той агитираше за нашите опоненти. Той не каза „БСП и ДПС имат пет души“, сиреч – по-голяма квота; а прехвърли много йезуитски към премиера. И това става в изборния ден!“

На въпрос дали процедурата по избор на главен прокурор можеше да бъде по-прозрачна, ако министърът на правосъдието Данаил Кирилов бе номинирал още един кандидат, Борисов отговори:

„Аз не съм лицемер, и това е лицемерен въпрос. Кирилов има право да номинира, но той е един от най-старите членове на ГЕРБ, и ако той беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие?“.

Нека да минат изборите, и ще променим закона в тази част, за да отпадне това лицемерие, и ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, отсече премиерът. Той категорично застъпи виждането, че „съдиите трябва да си избират съдиите, а прокурорите – прокурорите“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!