протест, Гешев

„Инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор е тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава. Чрез него корупционната върхушка се надява да си гарантира безнаказаност за още седем години, в условията на още по-агресивна репресия“ – това гласи становището на дясното обединение „Демократична България“ след избора от ВСС на Иван Гешев за нов главен прокурор. Политическата формация призова за нов протестен митинг днес през Президентството.

Още в началния час на митинга под мотото „Не се страхувайте, г-н президент! Спрете Гешев!“ /18.30/ пред Президентството вече се бяха събрали стотици хора, които скандираха „Гешев е позор!“ и използваха свирки и скандирания. Постепенно броят на демонстрантите нарастна до около 700 души. Протестиращите носят български трибагреници. Ораторите изтъкнаха не само проблемите в съдебната система и прокуратурата, но недостатъчната свобода на словото, по който показател страната ни бе класирана на 11 място в света. Полицейското присъствие е видимо, но не така мащабно, както вчера пред ВСС.

Гражданите настояват президентът да не подписва указа за назначаване на главен прокурор, а също така искат дълбоки съдебни реформи и да се инициира избор на нов главен обвинител. Те се заканиха да продължат с протестите си в началото на следващата седмица, като няма да протестират в събота и в неделя. На площада пред президентството са се събрали граждани от различни политически течения и организации.

Призивите на организаторите от „Демократична България“ са отправени този път към президента като последна надежда да осуети избора. Те са в три точки:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев;
2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор;
3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

Това е вторият протест днес. Рано сутринта протестиращите от БОЕЦ окупираха площада пред караула на президентството. Недоволните от избора на новия главен прокурор настояваха за среща с държавния глава. В разпространена позиция във „Фейсбук“ се казва, че БОЕЦ и представители на всички организации, обявили се срещу назначаването на Гешев, са провели среща с представител на президентството и е връчено писмо, в което се настоява Румен Радев да не подписва указа за назначаването му.

Около 20.30 часа протестът приключи.

От администрацията на президента обявиха след запитвания от медиите, че визитата на държавния глава в Япония приключва в петък, след което Радев ще се запознае с решението на Висшия съдебен съвет и действията му ще са съобразно конституцията на страната.

ЗА КАДРИ ОТ ПРОТЕСТА КЛИКНЕТЕ ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук