Гешев

След 10-часово заседание пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор. „За” кандидатурата му бяха 20 от 24-те гласували членове на ВСС, „против” – 4, „въздържал се” нямаше. От заседанието отсъстваше единствено Цветинка Пашкунова от съдийската колегия.

„Против“ гласуваха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

Иван Гешев бе предложен единодушно от членовете на прокурорската колегия към ВСС, които в мотивите си посочиха, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България“.

91 становища, въпроси и позиции бяха изпратени във ВСС във връзка с процедурата. В 73 от тях бе заявена подкрепа към кандидатурата на Гешев.

Изборът му обаче срещна остра обществена съпротива. Още откакто стана ясно, че Гешев ще е единственият кандидат, се проведоха десетки протести, на които присъстваха хиляди хора. Включително и днешният пленум на ВСС бе съпътстван от митинг.

Иван Гешев има над 23 години стаж в Прокуратурата на България.

  • Професионалната му кариера в съдебната система започва на 01.02.1995 г. като помощник – следовател в Столична следствена служба, а от 21.05.1996 г. е следовател в Столична следствена служба.
  • В периода от 17.04.2006 г. до 11.05.2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г . е командирован в Софийска градска прокуратура.
  • През 2012 г. Иван Гешев е повишен в длъжност „прокурор“ в Софийска градска прокуратура.
  • В периода от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура.
  • С решение на Прокурорската колегия по протокол № 19/04.07.2018 г. е назначен на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура.
  • За работата си в периода 2015 г. – 2017 г., със заповеди на главния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм.

Предстои да стане ясно дали президентът Румен Радев ще одобри избора на ВСС новият главен прокурор да е Иван Гешев или ще върне процедурата. Той може да севъзползва от правомощията си и не подпише указ за Гешев. Тази възможност важи еднократно и президентът трябва да обяви подробни мотиви за отказа.

При въпросния сценарий процедурата се връща отново във ВСС и започва отначало – с номиниране на кандидати, срокове за концепции, оценка и атестиране от комисиите във ВСС и т.н. Има възможност да бъде номиниран и друг кандидат, а хипотетично Гешев има право да се откаже от надпреварата. Ако обаче съдебният съвет го избере повторно, президентът е длъжен да подпише указ за назначаването му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук