Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев

В своя реч пред Европейския парламент, по повод предстоящия избор на нов главен прокурор в България, за който има само един кандидат – Иван Гешев, евродепутатът Радан Кънев каза:

В България предстои избор на главен прокурор, с практически безконтролни правомощия и седемгодишен мандат, без възможност за предсрочното му прекратяване.

Единственият кандидат за тази позиция атакува в своята програма принципа на разделение на властите и заплашва независимостта на съда.

Не по-малко тревожни са тенденциите на безпрецедентен натиск върху медиите. Натиск да се представя единствено обвинителната гледна точка по конкретни дела и по този начин да се превръщат в страна в наказателния процес. И натиск върху медиите да уволняват критични към прокуратурата български журналисти. Натиск, който доведе до безпрецедентно събитие за последните 100 години – спиране на излъчването на сигнала на националното радио.

Този предизвестен избор ще бъде знак за институционална криза.  Аз съм силно разтревожен, че това ще отприщи вълна на беззаконие в моята родина. Проблем, който не е мой, не е само български, а общоевропейски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!