На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщава РИА Новости. Той бе първият космонавт, който напусна кораба си в орбита и прекара известно време в открития космос.

Алексей Леонов

Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 г. в село Листвянка, Кемеровска област. Завършва Военно-въздушно училище за начално обучение на летци в Кременчуг и военно-въздушното училище в Чугуевск.

През 1960 г. е зачислен в първия отряд съветски космонавти.

Алексей Леонов

През март 1965 г. Леонов става първия човек, излязъл в открития космос. Излизането продължава 12 минути, а при връщането си обратно космонавтът се сблъсква с извънредна ситуация – скафандърът му се надува, което наложило да се намали налягането и да влезе в космическия кораб с главата напред. Двамата с командира Павел Беляев успяват да преодолеят тази и още няколко пречки преди благополучното завръщане у дома.

Алексей Леонов

Алексей Леонов

През 1960 г. Леонов се готви за полет около Луната и приземяване на повърхността ѝ.

През юни 1971 г. Леонов е трябвало да влезе в екипажа на първата орбитална станция „Салют“, но поради заболяване на колегата му Валерий Кубасов на станцията отиват дубльорите Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. Те загиват при завръщането си на Земята заради разхерметизиране на „Союз 11“.

Алексей Леонов

През юли 1975 г. Леонов участва в първия съвместен полет по програмата „Союз – Аполо“, при който е осъществено скачване на космическите кораби на САЩ и СССР.

От 1970 до 1991 г. е заместник-началник на Центъра по подготовка на космонавти. Кандидат на техническите науки, автор на четири изобретения и повече от 10 научни публикации.

Алексей Леонов

Алексей Леонов два пъти е удостояван със званието „Герой на Съветския съюз“ и е носител на много ордени и медали.

Алексей Леонов

Леонов ще бъде погребан на 15 октомври във Федералното военно мемориално гробище в Митищи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!