протест, Гешев
Снимка: бТВ

Ден преди изслушването на Иван Гешев за избора му за нов главен прокурор последният протест срещу кандидатурата му отново събра много недоволни хора пред Съдебната палата. След това протестиращите се преместиха пред Министерски съвет, като светеха със запалки, фенери и телефони, формирайки жива верига „за светлина в съдебната система“, съобщи бТВ.

Основното притеснение на протестиращите е, че процедурата за избор на главен прокурор се е превърнала в състезание с един кон и че върховенството на закона в България ерозира непрекъснато. Те сравниха ситуацията при избора с времената на социализма, където също имаше „избори“ от само една кандидатура, и бяха категорични, че такове нещо не е никакъв избор.

Няколко поредни протести от този тип се състояха през последните седмици в София, като всичките енергично отстояваха същите искания, но очевидно без резултат, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров днес заяви, че няма притеснения за утрешното изслушване.

„Очаквам напрежение да съпътства утрешния избор на Иван Гешев за главен прокурор на България. Това е изкуствено създадено напрежение“ – каза главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпрос.

„Напрежението и протестът е опит за политически натиск. Най-първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов“, заяви Цацаров.

Той коментира още, че призивите на Росен Плевнелиев към Румен Радев да не подписва указа са неприемливи.

„Всеки има право на мнение. Същевременно и аз имам право мнение и казвам, че не приемам този призив на Плевнелиев. Такова изказване е крайно неприемливо“, отсече главният прокурор.

Засега президентът не е дал категоричен коментар дали ще наложи вето, ако бъде избран Иван Гешев за главен прокурор.

„Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, каза Румен Радев преди около месец.

През май тази година държавният глава проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!