Няма да има нова заповед на здравния министър, отнасяща се за излизането от областните градове. Основанието „отиване на работа“ за Великден отпада. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет днес.

Вчера хората се юрнаха, на изходите на София беше нещо страшно, не знам къде отиват тези хора, защо не се вслушват в призивите ни, не разбират ли каква е опасността, попита Иванов.

„Може би искат след десетина дена, след празниците, да почнем да се задъхваме, но насила можеш да вземеш, не да дадеш. Заповедта на министър Ананиев казва, че областните градове се напускат когато има основание за това. Единствената разлика е, че тъй като са четири почивни дни, се предполага, че повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят, и основанието за напускане и отиване в областните градове с претекст „отиване на работа“ ще отпадне. Това е различното. Колегите ще продължат да изпълнят своите задължения“, допълни Иванов.

От направените на случаен принцип проверки по декларации, оставени по КПП-тата, – проверени са 9 312 декларации, – е установено, че 641 лица, които са посочили, че отиват на работа, въобще нямат сключени трудови договори към фирмите, които са посочили.

80 лица са посочили, че отиват на работа, в същото време са регистрирани в бюрата за безработни.

„Полицаите по КПП-тата са там с една-единствена цел: да се опитат да запазят здравето на хората, и не са там за подигравка и да се чудим как да ги излъжем. Още в началото предупредихме, че ще бъде извършена проверка и именно затова декларациите остават в служителите на МВР – да се проверяват“, допълни Иванов. Резултатите са само за 9000 декларации, а общо са стотици хиляди в служителите на МВР, уточни главният секретар на МВР.

„Кому е нужно това? Лъжем себе си, своите близки, пътуваме си, заразяваме се, и последствията ги виждаме в света какво става. Моят призив е да не се опитвате да заблудите никого, защото така заблуждавате себе си. Когато сме живи и здрави, всеки ден е празник и ни е дар от Бога. Ще имаме време да видим близките си, приятелите си, ще можем да излизаме на заведение и др., но нека накрая не опропастим направеното от 13 март насам“, препоръча Иванов.

На територията на цялата страна са изградени КПП, като общият им брой е 215.

„За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще усилим служителите по пунктовете“, допълни директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Близо 4000 православни храма ще бъдат охранявани по Великден, като полицейското присъствие около тях ще бъде засилено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук