Десетки полицаи се събраха на протест в градинката до МВР. Те настояват за промени в Дирекция „Правно-нормативна дейност“ в министерството, предава БНР.

Полицаите поставиха конуси в градинката до МВР, около които застанаха. По думите им тези конуси са, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки и след това участниците в този протест да не бъдат глобени от РЗИ-София.

Според полицаите дирекцията за нормативно-правна дейност от години не върши качествено своята работа.

Илия Кузманов от синдикалната федерация на служителите в МВР:

„Основната причина е липсата на компетентност в тази дирекция. Подчертавам в рамките на социалния диалог, а как спокойно можем да разширим темата и в служебните ни задължения. Оставка не е точната дума. Искаме промени в ръководството, защото не смятаме, че държавни служители могат да подават оставка, ние не сме избирани, нямаме мандат и само начин, по който си вършим работата и качествата, които показваме,  трябва да са основание за освобождаване на съответните постове“.

В същото време от синдикалната федерация обясниха, че диалогът им с вътрешния министър Младен Маринов, а и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

„Един от проблемите пред МВР е натрупването в сериозен обем на извънреден труд от колеги, които работят на ненормиран работен ден. При тях този труд се заплаща, когато е положен при почивни дни. За положен през работни дни извънреден труд се компенсират с отпуск до 12 дни в рамките на годината. Това са 96 часа, които в София се изчерпват през първата половина на годината“. Това коментира Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той подчерта, че протестът е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията докрай.

Премиерът обеща, че ще изпълни исканията им

По-рано днес от Бургас премиерът Бойко Борисов каза по повод протеста на МВР:

„Да покажат и те, че синдикат, ние толкова работа направихме, че ще излезе, че нямаме нужда от синдикати. Затова каквото искат, ще го направим и него. Толкова много неща направихме, ще направим и това. Сега празникът няма да си го разваляме.”

Той поздрави служителите на МВР.

„Първо искам да поздравя всички служители на МВР с празника, нашите момчета, които следят за вътрешния ред и сигурността, и за нашето спокойствие. Да им е честит празника”.

Президентът Радев също поздрави МВР

„Вие сте хората, които ежедневно изпълняват своя граждански дълг, посветен на грижите за сигурността и безопасността на гражданите”, заявява в писмото си президентът Румен Радев.

Държавният глава посочва, че задълженията и отговорностите на българския полицаи са съпътствани с много трудности, които те преодоляват с всеотдайност и самоотверженост.

„Помнете, че да служиш на обществото не е само избор, а и призвание”, подчертава още президентът Румен Радев. В писмото си държавният глава изразява личното си уважение и признателност към високоотговорна дейност на служителите на  Министерството на вътрешните работи в интерес на обществото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!