Войници раздадоха предпазни маски за лице на хората Янонами, племе, обитаващо Амазонка, в сряда (1 юли) на втория ден от военната операция за защита на изолираните племена от COVID-19.

Яномами е последната голяма група хора, която живее изолирано в Амазонка, където пандемията от коронавирус вече е достигнала до десетки коренни общности, което може да стане причина за смъртта на голяма част от жителите на тропическите гори.

„Всичко е под контрол. Тук не открихме случаи“, заяви министърът на отбраната Фернандо Азеведо, бивш генерал в армията, пред репортери на пограничен пост, наречен Сурукуку на границата с Венецуела.

Азеведо заяви, че смъртта на двама Яномами, за които се твърди, че са застреляни от незаконни миньори на злато, е изолиран случай, който се разследва от федералната полиция.

Златна треска, привлякла приблизително 20 000 златотърсачи, които са нахлули в най-големия резерв на Бразилия, е отровила реките и е унищожила горите, а яномамите твърдят, че миньорите са донесли и коронавирус.

Вождовете на коренните племена са се обърнали към Върховния съд в сряда, за да разпореди на федералното правителство да защити изолираните племена, като забрани влизането на външни лица – незаконни бракониери, дърводобивни работници и търсещи злато и нефт, за които се твърди, че пренасят фатални за племената заболявания.

Пристигайки в Сурукуку, семействата Яномами с майки, носещи повитите си бебета, в началото били изплашени от пристигането на медицинския персонал и доставките на защитна екипировка и лекарства във военни хеликоптери.

„Здравните услуги са добри за нас, те ни помагат, така че дойдохме да поискаме помощ и да видим дали сме добре“, каза възрастен Яномами, носещ бяла маска за лице. „Вървяхме четири часа, за да пристигнем тук“, каза още той чрез преводач.

Сестрите премериха температурата на пристигналите яномами и им направиха бързи тестове за COVID-19.

„Когато пристигнахме, те малко се уплашиха, наблюдаваха ни отдалеч, но след това спечелихме тяхното доверие, те се приближиха и всичко мина добре“, каза лейтенант Фернанда Рибейро, бразилски лекар пред ВВС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!