Пожар в Амазонската екваториална гора
Пожар в Амазонската екваториална гора, Източник: Ройтерс

Броят на пожарите в тропическите гори на Амазонка в Бразилия нарасна с 20% през юни спрямо същия период пре изминалата година, показаха данни на правителството в сряда (1 юли). Експертите се притесняват, че това може да представлява ранен сигнал, че ще има повторение на миналогодишния скок на горските пожари, съобщават от Ройтерс.

Дим и респираторни проблеми

Здравните експерти се страхуват и това, че димът, който често покрива региона през сухия сезон, причинявайки респираторни проблеми, може да причини усложнения при пациентите със COVID-19.

Увеличение на пожарите

През юни правителствената агенция за космически изследвания в Бразилия е открила 2248 пожара в тропическите гори на Амазонка, в сравнение с 1880 през юни 2019 г.
Броят на пожарите през юни тази година обаче все още е нисък, сравнен с броя през август миналата година, когато това предизвика протести по целия свят. Тогава Бразилия беше упреквана, че не прави достатъчно, за да защити най-голямата тропическа гора в света.

През юни 2020 г. средно на ден в Амазонка са възникнали около 75 пожара, в сравнение със средно близо 1000 на ден през август 2019 г., когато започва сухият сезон и пожарите отбелязват своя пик.

Изсичането на горите

По-притеснително обаче се оказва изсичането на горите, тъй като обикновено пожарите се запалват, за да се разчисти земята след изсичането на дървета.

Междувременно общностите в Амазонка се приготвят за дима, който се понася над региона през сезона на пожарите, който по принцип е в разгара си от август до ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!