коронавирус

Новооткритите случаи на коронавирус прогресивно се увеличават през последните няколко седмици. Но също толкова, ако не и повече, прогресивно се увеличава и броят на направените тестове.

Ако по време на извънредното положение и националния локдаун у нас средно на ден се правеха по 300-400 теста, а откриваните случаи бяха около 40-50, то днес се правят средно 3 000 теста дневно, а случаите са около 160-170 (средно).

Сметката показва:

  • 160 положителни теста от 3 000 са 5,33%.
  • 40 положителни теста от 300 са 13,3%
  • В България общо са направени 152 653 теста, а положителни са били 5 677 или 3,71%.

Това на практика показа, че случаите сега, когато голяма част от ограничителните мерки ги няма, процентно не са се увеличили спрямо периода на извънредното положение, когато всичко беше затворено. Тогава, питаме се, за какво е отново тази истерия?

Проф. Тодор Кандарджиев, който в момента участва в Националния оперативен щаб, вчера каза, че едва ли не вече сме изпуснали вируса. В телевизионно интервю професорът заяви:

„Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности”.

Премиерът Борисов пък твърди, че всичко е под контрол. И днес увери, че поне до есента няма да се върнат мерките от март и април:

„Щабът, ако ги питам, те ще ми предложат още днес да затворя абсолютно всичко. Като затворим баровете, тези чартъри, които идват тук в Слънчев бряг, какво да ги правим? Значи или казваме на нацията „прибирайте се вкъщи”…всеки има правото сам да се прибере вкъщи, защо да трябва да го задължа. Всеки може днес да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено, а защо искате със заповед да го направим. Ами пазете се, не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте и трябва да живеем. Приемаме, че искате да затворим, защото докато беше затворено, всеки ден питахте кога ще отворим. Топло е времето, лято е. Това е хубаво. Започнахме постепенно да отваряме, всеки ден давахте ресторантьори, бармани и казвате „защо не отворите”. Отворихме. Сега викате „защо не ги затворим”. Ами туристическият сектор искат да стоят отворени.”

Премиерът и преди е заявявал, че извънредната обстановка няма да бъде удължавана и все пак бе продължена до 15 юли.

Тоест, ако гледаме статистиката, не изглежда така сякаш има медицинска обосновка за затягане на мерките. Но тогава на какво се дължи отново всяването на паниката?

Може да има няколко обяснения и ето кои са те:

Туристическият сезон е провал

Досега не виждаме туристически наплив към българското Черноморие, за разлика от опашките на границата с Гърция.  Най-големият туроператор, който води стотици хиляди британски туристи по родното Черноморие – „Balkan Holidays” отмени цялата си чартърна програма за България за този летен сезон.

Още в началото на юни авиокомпании масово канселираха полетите си за България за сезон 2020. Само за летище Бургас бяха отменени 150 полета, планирани за юли.

Отменен бе и първият за сезона чартър с туристи, който трябваше да кацне от Рига на 21 юни. Така стартът на сезона се отложи, но в крайна сметка беше даден след кацането на първите туристи от Нидерландия.

Отмяната на полетите се дължи на влошаването, поне според официалните данни, на ситуацията с коронавируса у нас. Щом англичаните, които са едни от най-лоялните туристи на българското Черноморие (най-вече заради евтиния алкохол, но това е друга тема), отменят ваканциите си у нас, какво остава за останалата част от Европа.

Клиничните пътеки за коронавирус

Тази седмица премиерът Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране.

В началото на май беше съобщено, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила анекс с Българския лекарски съюз (БЛС) да заплаща единия метод за откриване на коронавирусна инфекция – rtPCR, или т.нар. бавни тестове – по 60 лв. на тест (цената им е между 120-140 лв.).

Освен това тази седмица стана ясно, че стойността на клиничната пътека за коронавирус ще бъде увеличена почти двойно. От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница.

Не че искаме да сме черногледи, но горчивият ни опит в миналото ни кара да си зададем един въпрос – след като ще се увеличат парите за клиничните пътеки, няма ли болниците да злоупотребяват с това, да съобщават за повече болни, да приемат повече пациенти, за да взимат повече пари? Аналогия може да се направи със стентовете. Спомняте си скандала с болницата в Хасково, при която се установи, че се прави опит да се точи НЗОК като се плаща за медицински изделия. Журналистическо разследване установи, че се поставят „пружинки” на здрави хора, само и само да се вземат парите по касата.

Управлението на държавата

През последните месеци скандалите по високите етажи на властта зачестиха. А евентуална карантина би туширала всякакви опити за протести.

Освен това, коронавирусът не само, че измести фокуса на внимание, но и пренареди приоритетите на държавата. А се задава рецесия. За нея обаче икономистите предупреждаваха още от миналата година. Сега обаче се твърди, че рецесията ще е в резултат на коронавирусната пандемия и блокирането на икономическия живот в страната.

Някои експерти смятат, че оттук нататък провали на властта няма да има, а само успехи. Защото за всичко неслучило се ще бъде обвиняван коронавирусът. Вероятно някой не иска да си признае провалите и затова смята да ги припише на пандемията.

Истинският въпрос обаче е има ли обективно увеличение на случаите с коронавирус у нас или някой има интерес да бъдат надувани?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук