Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов, премиер

Премиерът Бойко Борисов днес е на посещение в Бургас и Поморие. Пред журналисти той коментира всички актуални въпроси, сред които задочния спор с президента Румен Радев, ограниченията заради коронавируса, празникът на полицията и строежът на „Алепу”.

„Г-н премиер, един дрон ни следи“, обърна се ПР-ката Севдалина Арнаудова към Борисов, докато той шофираше джипа с кмета на Бургас Димитър Николов, екоминистъра Емил Димитров, и заместник-регионалният министър Николай Нанков.

„Радев!“, отсече премиерът.

Впоследствие се оказа, че дронът е на един от работниците на пътя.

Задочен разговор с Румен Радев

 

„Няма да коментирам, няма да влизам в ченгеджийските му номера.

Аз в неговата игра…Това къде го е казал? Някъде се разхождал. Най-вероятно се е разхождал. Ето ги обществените поръчки се виждат отзад. Така че това е неговата роля – да отиде да се разходи някъде, да каже нещо, на другия ден вие да ме питате. Ние всеки ден показваме това, което е видял. Пълен е язовирът на Белмекен, чак до Перник караме вода. Така че, само хубави неща. Пожелавам му хубава неделя, времето е хубаво. Да се опита да обединява не да разединява всеки ден нацията. Това не е интересно вече. Ние показваме направеното – бизнесът му с бизнеса ми, бизнесмените му с бизнесмените ми… Българският бизнес не заслужава такова отношение, всички работят.“

И добави:

„Така че, единственото, за което му завиждам е, че е успял да направи реформа в съдебната система. Това да ти пращат съдиите предварително актове си, да ги одобряваш, за това мечтае всеки управляващ. Но на нас не ни се е случвало.

Да окуражим прокурорите, МВР и ДАНС за днешния празник на МВР. Рискуват живота си. Десетки години сте питали защо само малки риби, средни риби, цаци, какво ли не…Сега те се занимават само с акули. Сигурно въпросът сега ще е защо само с акули, а не с някой друг. Така че, нека да бъдем малко по-позитивни.“

Какво каза в събота Радев вижте ТУК.

Строежът на „Алепу”

Премиерът Борисов на практика призна, че на „Алепу” се строи хотел, който обаче той нямало да позволи да бъде завършен, въпреки че преди няколко дни ресорния министър Емил Димитров заяви, че няма да спира строежа. Какво каза преди няколко дни министърът на околната среда Емил Димитров вижте ТУК.

Днес обаче премиерът увери, че „виновните ще бъдат наказани”.

„Абсурдно е да се даде разрешение за строителство на хотел на Алепу”, каза Борисов.

И добави:

„Това е прекрасно място за къщичка на птици. Ако си мислят, че с увъртанията си, че тази подпорна стена не е блок или хотел, няма кой да им се върже. Представяте ли си някой да даде разрешение там да се строи хотел? Това е абсурдно. Чудя им се на акъла защо си вкараха такъв автогол. Вижда се, че хотел, а казват, че не е“, заяви премиерът.

„Ще има наказания – за разлика от други институции, като намерят сгрешили, те седят в ареста – това е работата на независимата прокуратура и разследващи органи”, закани се премиерът.

„Всеки ден след нас оставяме направено, което дори след това не могат да го боядисат дори“, похвали се премиерът.

Предстои ли пълно блокиране на държавата отново?

„Ако питам Щаба, те ще ми предложат още днес да затворим абсолютно всичко – а какво да правим с чартърите, дето вече са дошли? Всеки има право да се прибере вкъщи и да се заключи там. А защо със заповед да се наложи всичко да е затворено и хората да пазят дистанция”, попита Борисов.

И добави:

„Като затворихме всичко, всеки ден ме питахте кога ще се отвори – сега ме питате кога ще затворим всичко. Няма угодия, малко като приказката е за шапката – когато си с шапка, що си с шапка, а когато си без – защо си без“.

Премиерът коментира и факта, че 40% от българите не вярват, че има вирус.

„Слушам Мутафчийски, но слушам и Мангъров, затова считам, че колкото и да е тегаво, даваме повече пари за пътеки, усилваме болниците, и се надяваме юли и август да мине това заболяване. Всеки ден гледаме болниците, колко са оздравели, колко са с антитела, и вървим напред. Виждате трафика сега, хората искат да почиват.”

„Ние няма да затворим сега. При нас е демокрация”, допълни още премиерът.

Той заяви, че ще се изчакат летните месеци, когато слънцето може да помогне за справяне с вируса. И добави, че през есента и зимата вероятно ще е по-страшно.

Пълното изказване на премиера може да прочетете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук