Агенция „Франс прес“ актуализира и обобщи новите мерки и развитие на пандемията Covid-19 по целия свят.

Каталуния: 200 000 души са поставени под карантина

Регионът на Каталуния в събота нареди ограничаването и поставянето под карантина на площ, включваща около 200 000 жители, около Лерида в североизточната част на Испания, поради множеството случаи на заразяване на новия коронавирус.

Събирането на повече от десет души е забранено, а посещенията в домовете за възрастни са прекратени.

Тези мерки съвпадат с отваряне на границите в събота за граждани на 12 нови държави.

Мелбърн също под изолация

Хиляди жители на Мелбърн, живеещи в няколко сгради в северната част на града, ще трябва да останат затворени по домовете си поне пет дни, считано от събота, след регистрирането на 108 нови случая на коронавирус в щата Виктория, рекордно увеличение от месеци насам в Австралия.

Тази нова мярка идва, когато повече от 300 000 жители на втория по-големина град в страната вече са поставени под карантина от сряда до края на юли.

Пекин отменя карантината

Гарантирайки, че е спрял заразяването, след като в средата на юни имаше скок на броя на случаите на Covid-19, Пекин премахва повечето ограничения в полунощ в събота, за да може да се напуска града.

Англия отново отваря пъбовете

Англия отвори отново своите кръчми, фризьорски салони, хотели, една нова стъпка към излизане от извънредната ситуация, но пораждаща страхове на фона на новите случаи на заразяване.

Отварянето отново на кръчмите може да привлече 6,5 милиона посетители през този уикенд, според центъра за проучвания CEBR. По пътищата, Кралският автомобилен клуб очаква 10 милиона британци.

Финансовият министър Риши Сунак призова Великобритания да „се храни навън, за да подкрепи“ работните места в ресторантите.

Национален празник в САЩ

САЩ празнуват националния си празник при висок риск, след като записаха нов рекорден брой на коронавирусни инфекции предния ден.

Кимбърли Гилфойл, приятелката на Доналд Тръмп Джуниър, най-големият син на президента на САЩ, даде положителен резултат при тест за Covid-19, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Тя присъства на планината Ръшмор, където президентът изнесе реч, но не е пътувала с президентския самолет.

Повече от 527 000 починали

Пандемията е погубила най-малко 527 241 души по целия свят, според доклад на АФП въз основа на официални данни.

Над 11 милиона случаи на инфекция са диагностицирани в 196 страни и територии.

Съединените щати са най-засегнатата страна със 129 584 смъртни случая. Следва Бразилия (63,174), Великобритания (44,198), Италия (34,854) и Франция (29,893).

Русия: повече от 10 000 смъртни случаи –

Русия обяви, че е регистрирала повече от 10 000 смъртни случая, но съотношението с броя на инфекциите (повече от 670 000 случая) поражда въпроси за възможно неточно отчитане на смъртността.

Облекчаване на мерките в Колумбия

Колумбийското правосъдие нареди на десния президент Иван Дук да облекчи строгите мерки на изолация, наложени на хората над 70-годишна възраст, считани за по-уязвими от новия коронавирус.

Формула 1 се завърна

Повече от 4 000 теста за Covid-19 са направени преди началото на сезона на Формула 1 в Австрия този уикенд, нито един от които не се оказа положителен, съобщиха в събота Международната автомобилна федерация (FIA) и F1.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!