Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов е в Бургас, където инспектира готовия обходен път за Поморие. Пред журналисти той коментира най-разнородни теми.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на премиера:

Първо искам да поздравя всички служители на МВР с празника, нашите момчета, които следят за вътрешния ред и сигурността, и за нашето спокойствие. Да им е честит празника, защото още днеска сложихме и дежурство на този път. Защото започваме да го изпробваме. Знаете, че като видят нов път, карат бързо. След това, искам да поздравя министъра на екологията, нашите кметове на Китен, Приморско, Царево и да ви помоля, когато имате време да отидете да видите каква прекрасна пречиствателна станция, за трите населени места, е направена. Така че морската вода по нашето Черноморие е като сълзичка чиста.

И неслучайно вече има толкова много българи надолу, пълни са плажовете, сега като карах ги гледах. Това помага и на туризма. Хубаво е и, че десетки чартъри вече кацат в Бургас. Така че, да можем да свикнем да живеем и с коронавируса, но и стопанският живот  да продължи да работи, защото няколко месеца бяхме затворени вкъщи. Знаете, че ефект има и върху здравето, психиката и икономиката, и финансите. Така че, това правим в момента.

Прекрасна пречиствателна станция, така че е хубаво да го имате предвид. Днес по обяд ще бъде пусната тази отсечка, за да могат хората следобяд да се приберат, а другата седмица се надявам да започнем строежа малко преди аерогарата, вдясно до АМ „Тракия”, така че като тръгнеш от София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Сливен, да стигнеш до Слънчев бряг без светофар. Виждате булевардите на Бургас колко хубави стават, така че съм доволен от това, което и строителите направиха. Това е добре и за въздуха, това е добре и за Поморие, тежкият трафик няма да им се бърка. Направихме много селскостопански подлези, виждате колко красоти – лозя, слънчогледи, красота.

Опозицията пак не е доволна…?

То това й е работата на опозицията да недоволства.

Как ще коментирате обвиненията на президента Радев?

На разединителя? Няма да коментирам, няма да влизам в ченгеджийските му номера.

Казва, че подкрепяте бизнес, който точи хазната…

Аз в неговата игра…Това къде го е казал? Някъде се разхождал. Най-вероятно се е разхождал. Ето ги обществените поръчки се виждат отзад. Така че това е неговата роля – да отиде да се разходи някъде, да каже нещо, на другия ден вие да ме питате. Ние всеки ден показваме това, което е видял. Пълен е язовирът на Белмекен, чак до Перник караме вода. Така че, само хубави неща. Пожелавам му хубава неделя, времето е хубаво. Да се опита да обединява не да разединява всеки ден нацията. Това не е интересно вече. Ние показваме направеното – бизнесът му с бизнеса ми, бизнесмените му с бизнесмените ми… Българският бизнес не заслужава такова отношение, всички работят.

Така че, единственото, за което му завиждам е, че е успял да направи реформа в съдебната система. Това да ти пращат съдиите предварително актове си, да ги одобряваш, за това мечтае всеки управляващ. Но на нас не ни се е случвало.

Да окуражим прокурорите, МВР и ДАНС за днешния празник на МВР. Рискуват живота си. Десетки години сте питали защо само малки риби, средни риби, цаци, какво ли не…Сега те се занимават само с акули. Сигурно въпросът сега ще е защо само с акули, а не с някой друг. Така че, нека да бъдем малко по-позитивни.

Оказва се, че къщичките за птици на „Алепу” са част от курортен комплекс, а министърът на екологията е тук?

Прекрасно място за къщичка на птици. Това ще бъде. Те, ако си мислят, че нахалството си и с увъртанията си, че тази подпорна стена не е блок или хотел, надали има някой да им се връзва. Така че в момента и общественото мнение, и ние сме абсолютно убедени, че, да, много атрактивна подпорна стена. Там ще бъде местообитание за много птици. Така ще остане. Представяте ли си някой да издаде разрешение. Аз не виждам по време на нашето управление да започне да се строи хотел. Това е абсурдно и просто им се чудя на акъла защо си вкараха такъв автогол. Всички виждат, че това е хотел, ама викат „не е хотел”.

Най-вероятно ще има наказания. Има разследване в момента, така че виновните ще си получат… Вижте, за разлика от други институции, при нас като намерят виновни, те стоят в ареста. Министри, зам.-министри, какви ли не. И ние приемаме това за нормално. Това е работата на независимата прокуратура, на независимите институции, а не ги коментираме всеки ден. Завиждаме на другите…особено това със съда.

Друг няма да ни похвали, поне ние да се похвалим. Гледайте – красота. След нас всеки ден оставяме направено. Това не може да го боядисат след това, не мога да го поддържат след това. Нали видяхте вчера като извадят магистрали, ами пречиствателните станции? Айде да броиме – над 50-60 нови пречиствателни станции си представете, ето тук сме на Поморие, където се е изливала…отпадната вода, да не говоря друго, че сме пред медии, преди да ги има. Аксаково, Бургас…навсякъде.

Проф. Кантарджиев упрекна, че е грешно да се отварят нощните заведения, стадионите…Продължават да се увеличават случаите. Справяте ли се?

Те се увеличават, но до този момент, за радост..взимам за отправна точка мачът Левски-ЦСКА, където бяха най-много души, 10 дена след това нямаше увеличение. Така че, вижте Щабът, ако ги питам, те ще ми предложат още днес да затворя абсолютно всичко. Като затворим баровете, тези чартъри, които идват тук в Слънчев бряг, какво да ги правим? Значи или казваме на нацията „прибирайте се вкъщи”…всеки има правото сам да се прибере вкъщи, защо да трябва да го задължа. Всеки може днес да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Това не е забранено, а защо искате със заповед да го направим. Ами пазете се, не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте и трябва да живеем. Приемаме, че искате да затворим, защото докато беше затворено, всеки ден питахте кога ще отворим. Топло е времето, лято е. Това е хубаво. Започнахме постепенно да отваряме, всеки ден давахте ресторантьори, бармани и казвате „защо не отворите”. Отворихме. Сега викате „защо не ги затворим”. Ами туристическият сектор искат да стоят отворени. Затова считам, че ние юли и август, колкото и да е гадна тази болест…вие така наложихте много от сайтовете и медиите, че той едва ли не няма коронавирус, няма пандемия. Виждате социологическо проучван, 40% не вярват, че има вирус. Така че ние няма да затворим сега, защото считам, че…

Различни хора говорят различни неща…

При нас е демокрация, може да се говори това, което мислят професорите, доцентите. Аз еднакво внимателно слушам и проф. Мутафчийски, повече него го слушам, разбира се, но слушам и доц. Мангъров, който обяснява, че няма нищо.

Затова считам, че колкото и да е тегаво, подсилваме болниците, даваме повече пари за пътеки, юли и август колкото можем да го преминем като заболяване. Представете си ноември-декември, дъждове, снегове, грипове, простудни заболявания – тогава ще ни смаже. Затова контролирано, внимателно….Всеки ден събирам щаба, гледаме болниците, гледаме оздравелите, колкото повече оздравели, толкова по-добре, антитела и се движим напред.

Трафикът беше убийствен сега. Хората искат да си почиват.

Вие, ако тръгнете да почивате накъде – към „Кулата” или по „Тракия”?

Аз на „Кулата” не съм ходил, освен на акции. Освен това истински се радвам, че българите са така организирани. 15 км. опашка, представяте ли да им сложим тук КПП на Бургас и да има 15 км. опашка, декларации електронни, предварителни, всеки сам да си е платил PCR-а, а не както сега всички искате държавата да платим PCR-а, ще го платим…Милиони ще струва.

Полицаите ще протестират

Да покажат и те, че синдикат, ние толкова работа направихме, че ще излезе, че нямаме нужда от синдикати. Затова каквото искат, ще го направим и него. Толкова много неща направихме, ще направим и това. Сега празникът няма да си го разваляме.

Така че, надявам се следващата седмица да започнем тази отсечка, която догодина да е готова. Германците са тука, бригадите са им тука, надявам се до края на годината да бъде готова и бургаската зала. С това се занимаваме. „Хемус” върви на пълни обороти, строи се добре, „Струма” се строи, „Европа” се строи, двата газопровода се строят на пълни обороти, навсякъде вече цялото трасе – и на интерконектора с Гърция, и близо 500 км. на Балкански поток. Много е красиво.

Ремонтът на „Тракия” кога ще се осъществи?

Казаха ми вчера кой го е строил, това ще го оставим за най-накрая – 600 млн. не ми се дават. Това рефлектира на туризма, но нека да видят как е строила партията, издигнала президента. Все пак трябва да сравняваме – когато говориш за бизнесмените ти и бизнесмените ми. Да видят как са строили те.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!