Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев определи като „поредния скеч на премиера” вчерашните коментари на премиера Бойко Борисов за отношенията между ръководителите на държавата и бизнеса.

Държавният глава каза днес пред журналисти в Белмекен:

„Борисов се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа да подчертая, че тези отношения са коренно различни“.

И добави:

„Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Не общувам с този бизнес, който я празни със скандални обществени поръчки, където основен диспечер на порциите е премиерът“, каза Радев.

Президентът заяви още, че досега никой бизнес не го е упрекнал в рекет или корупция.

„Знаем чий пиар е ходил всеки месец в офиса на господин Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празно и аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото им помпозно откриване“.

С тези думи президентът направи препратки към изявленията във „Фейсбук“ Божков, както и от разпространените анонимно снимки от спалнята на Борисов (със злато и пачки банкноти от 500 евро в чекмеджетата).

Впрочем, на спешна пресконференция след публикуването на тези снимки, премиерът Бойко Борисов каза, че президентът Радев го следи с дрон. Още на следващия ден държавния глава иронично коментира:

„Управлявал съм дрон, но нямам нищо общо с това, което говори Борисов. Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки…”

Темата с президента и комуникацията му с бизнесмени е обект на обществено внимание през последните седмици, след като прокуратурата започна да разпространява извадки от чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, в които обвинението подозира търговия с влияние.

В допълнение преди ден Бобоков публикува откъси от свои разговори, за които твърди, че са с премиера Борисов, а прокуратурата веднага след това публикува друг чат – между Бобоков и „Prezident – Rumen Radev“.

Междувременно Бобоков отрече да е разговарял с държавния глава от устройствата, предадени на прокуратурата, а Радев настоя съдържанието на комуникацията между двамата да бъде публикувано в пълнота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!