На връх 141-годишнина от създаването на Министерството на вътрешните работи, синдикатите на МВР ще излязат на протест.

Синдикатите в МВР ще излязат в 13 ч. на протест. Причината е недоволство от работата на дирекция „Правно-нормативна дейност“ в министерството.

Недоволните полицаи ще се съберат в градинката до вътрешното министерство. Според тях има нужда от промени в дирекцията.

Синдикалната федерация на служителите в МВР информират, че въпреки положените през последните години усилия, нейни членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионални и икономически интереси на служителите.

Полицаите призовават още вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

„Този път не е за пари“

Тази сутрин пред БТВ зам.-председателят на синдиката на МВР Илия Кузманов обясни:

„Този път протестът не е за пари, нещата са принципни. Искаме промяна в ръководството на тази дирекция”.

И добави:

„Откакто съществуваме като федерация се сменят министри, а проблемите остават едни и същи. Решихме да се вгледаме малко в хората, които подпомагат процеса на ръководене на министерството и установихме, че там се е появила една каста, която сериозно надскача своите функционални задължения и се набърква в управлението. Те са групирани в три дирекции – „Правно-нормативна”. „Планиране и управление на бюджета” и „Човешки ресурси”. Към този момент за нас най-проблематична е първата. Там са едни непрофесионални и манипулативни становища. Най-лошото е, че те са насочени към репресия. Създават стрес в състава на терен и намаляват неговата мотивация”.

Полицаите призовават вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

141 години от създаването на МВР

На тази дата през 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела с Тодор Бурмов като министър. От 1992 година 05 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. На този ден отдаваме почит на служителите на закона, на техния професионализъм и всеотдайност в служба на обществото.

Тази година празникът на МВР ще е различен. В контекста на извънредната противоепидемична обстановка, ръководството на министерството реши да отмени публичните събитията.

Няма да се проведат традиционната церемония по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин и церемонията за награждаване на служители, показали високи професионални резултати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!