Бойко рашков
На снимката: Бойко Рашков

За шест месеца са регистрирани с 1547 престъпления по-малко в сравнение с 2021 г. , което е 3,6% намаление спрямо същия период за 2021 г. Регистрираните криминални престъпления са 35 540, като се отчита спад с 2%. Разкриваемостта е повишена с пет пункта или 47%.

Това съобщи заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев по време на представяне на шестмесечния отчет на дейността на вътрешното министерство.

32 са убийствата, а през миналата година те са били повече – 38. При кражбите е имало леко увеличение, но пък разкриваемостта също е нараснала.

Вътрешното министерство констатира ръст на пътно-транспортни произшествия – 2851 тежки катастрофи. Броят на загиналите е нараснал с 12% в сравнение с миналата година.

Намален е общият брой регистрирани корупционни престъпления. Намаление се отчита и при конвенционалната престъпност. За първите шест месеца на 2022 г. са проведени 114 спецоперации, от които 14 с партньорски служби.

При съвместни действия с агенция „Митници“ са иззети над 60 млн. къса цигари и над 25 тона тютюн, което е увеличение съответно със 181,7% и с 26%. Също така са задържани 201 кг. хероин, 5 кг. кокаин, 403 кг канабис и 26 кг. синтетични наркотици.

Разследвани от МВР са общо 88 803 досъдебни производства, повече от тях по общия ред. Новообразувани са над 42 хиляди производства, а изпратени на прокуратурата са 48 490 броя. От тях над 15 хиляди са с мнение за повдигане на обвинение.

Не се очертава тенденция за намаляване миграционните потоци в световен мащаб, отчита още МВР. 50 869 граждани на трети страни са опитали да преминат през границата ни, по данни до април месец. На вход на държавна граница са задържани 719 души, което е увеличение с 67,6% спрямо предходната година.

Станислав Кирчев, шеф на националната полиция, отчете успешните реализации през 2022г. Една от тях е разкритото убийство на Тургай Сали в Хасково, по което обвиняем беше мексикански гражданин. Друга е свързана с убийството на Любомир Иванов в София през март и убийството на Алена Щерк, за което обвиняем е нейният приятел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук