МВР

МВР е буквално „задръстена“ с около 7000 пенсионери, самата система не предоставя възможност за кариерно израстване на младите кадри, а връзкарството и „парашутистите“ са широко разпространени. Това стана ясно по време на преговорите на тема „Вътрешна сигурност“ между партиите в евентуално бъдещо правителство. Данните бяха обобщени от Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Наблюденията му бяха подкрепени от останалите партии. По време на дискусииите стана ясно, че един от приоритетите на бъдещото правителство e да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед – дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността.

В изработката на този анализ ще участват външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

Предвижда се да бъде изготвена изцяло нова правна рамка за работата на МВР. В програмата за вътрешната сигурност не беше сложена точка за намаляване на престъпността с конкретен процент.

Друга реформа, която се предвижда, е МВР да бъде освободено от несвойствени функции, за да бъде разширен на периметърът на действие и максимално експертно и материално осигуряване за работа по програми с жертви на престъпления, домашно насилие, наркотици и извършителите на рецидивна престъпност. Мненията се обединиха и около нуждата да бъде създадена нова полицейска карта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!