Индия

За първи път в Индия жените са повече от мъжете, сочат правителствени данни, които също така показват забавяне на раждаемостта във втората по големина държава в света.

Родителите в Индия исторически предпочитат синовете пред дъщерите, които често се смятат за обременителни и скъпи поради традицията на сватбените зестри, разяснява АФП.

Въпреки че селективните по пол на зародиша аборти са забранени, тази практика продължава, а данните за населението на страната постоянно отчитат едно от най-високите съотношения между мъжете и жените в света.

Но последното Национално проучване на семейството и здравето, публикувано от Министерството на здравеопазването, отчита 1020 жени на 1000 мъже след двегодишно проучване.

Това е първият път, когато някое значимо правителствено изследване на населението показва повече жени, отколкото мъже в Индия, още от първото национално преброяване през 1876 г.

„Подобряването на общото съотношение между половете е положително и е стъпка в правилната посока, но все още трябва да се направи много за постигане на равенство между половете“, заяви пред АФП Сангхамитра Сингх, учен в областта на здравеопазването от Индийската фондация за населението (PFI).

Разликата се обяснява с по-голямата продължителност на живота на жените, като все още се раждат повече момчета, отколкото момичета – 1000 мъже на всеки 929 жени.

„Това може да показва известна степен на предпочитание към синовете“, казва Сингх.

Данните показват също, че коефициентът на плодовитост в Индия е спаднал до две деца на жена, в сравнение с 2,2 при последното проучване от 2015-2016 г.

Това число е под нивото, необходимо за положителен прираст на населението.

Индия е дом на около 1,3 млрд. души, а прогнозите на ООН предвиждат по население страната да изпревари Китай в края на това десетилетие.

Данните от проучването са взети от около 600 000 домакинства в Индия.

Сингх заяви, че по-ясна картина ще се появи, след като Индия завърши забавеното от коронавируса преброяване на населението, чиито резултати трябваше да станат публично достояние тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!