Петнадесет души бяха застреляни от мюсюлмански екстремисти в южните райони на Тайланд, заяви говорител на армията.

Сряда се оказва един от най-кървавите дни в 15-годишното въстание. Трите най-южни провинции на Тайланд са обхванати от конфликт, в който загинаха над 7000 души, тъй като малайско-мюсюлманските екстремисти се борят за повече автономия от тайландската държава.

Районът е силно контролиран от полицията и военните, като жителите и групите за права на човека обвиняват властите в прилагане на тактика на твърдата ръка.

Селяни, обучени и въоръжени от силите за сигурност, също са ангажирани да наблюдават отдалечени села, въпреки че тези селища рядко попадат сред целите на бунтовниците.

Това се промени във вторник, когато екстремистите удариха два контролно-пропускателни пункта в провинция Яла, обслужвани от доброволци от гражданска отбрана, откривайки огън по тях, когато група селяни спряха да разговорят, заяви говорителят на армията Прамоте Промън пред АФП.

При най-големия брой смъртни случаи от години „дванадесет са убити на мястото на инцидента, още двама (починали) в болницата, а един е починал тази сутрин“, каза Прамоте и добави, че петима други са ранени.

Нападателите взели автомати М-16 от контролно-пропусквателните пунктове, каза той.

Екстремистите също така са разпръснали шипове по пътищата в очевиден опит да забавят силите за сигурност, каза армията в отделно изявление.

Сапьорски отряд е изпратен в сряда сутринта за обезвреждане на експлозивно устройство, за което се предполага, че е оставено от бягащи нападатели на около три километра от една от контролните точки.

Командирът на армията в южните райони заяви пред репортери, че нападателите са взели на прицел „слаби точки“.

„Целта е само да влязат в новините и да уплашат тайландския народ в цялата 9страна“, каза Порнсак Поонсавасди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!