Владимир Путин, Николай Малинов
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин и председателят на "Русофили" Николай Малинов

Във вторник Кремъл защити решението на руския президент Владимир Путин да връчи държавно отличие на българин, обвинен в шпионаж в полза на Русия, и предупреди за „много негативни последици”, ако това засегне връзките между България и Руската Федерация.

България е член на НАТО и Европейския съюз, но в миналото беше съветски „спътник”. Днес България все още е партньор на Руската Федерация.

Но напрежението нарасна през септември, когато българската прокуратура обвини проруския активист Николай Малинов в шпионаж и му забраниха да напуска България.

Малинов обаче пътува до Москва, за да присъства на церемонията по награждаване в понеделник, когато Русия отбеляза Деня на единството.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза във вторник, че наградата е за приноса на Малинов за „развитието на приятелството и сътрудничеството между двете държави.”

Той не смята, че награждаването ще окаже влияние на връзките.

„Това ще е нелогично и ще има много негативни последици”, каза Песков, добавяйки, че се надява на Малинов да му се осигури възможност да продължи работата си.

Малинов, бивш депутат, оглавява „Русофили” – най-голямата проруска неправителствена организация в България.

Той е обвинен в сътрудничество с базирания в Кремъл Руски институт за стратегически изследвания и още една организация.

Ако вината му бъде доказана, Малинов го грози затвор от 15 години.

Бившият шеф на РИСИ Леонид Решетников има забрана да влиза в България през следващите 10 години. Според българските власти, Малинов редовно пътувал до Русия, за да се среща с Решетников, „за да обсъждат информация, част от която е класифицирана”.

Сега РИСИ се ръководи от Михаил Фрадков, бивш шеф на руската Служба за външно разузнаване.

По време на церемонията по награждаване в Кремъл Малинов благодари на Путин и заяви, че е подложен на наказателно преследване в България заради предложението му за създаване на „международно русофилско движение”, наред с други идеи.

Той добави, че проруските активисти подкрепят руските ценности, включително концепцията за „многополюсен свят” и „силна държава”.

„Тези идеи променят света към по-добро”, каза той в бележки, публикувани от Кремъл.

Българският съдия, разрешил на Малинов да пътува до Русия, въпреки, че му е наложена забрана за напускане на страната заради шпионския скандал, накара главния прокурор на страната Сотир Цацаров да поиска разследване на случая.

В друга шпионска драма, миналата седмица България изгони руски дипломат, който шпионирал в полза на страната си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!