Николай Малинов
на снимката: Председателят на организацията "Русофили" Николай Малинов

Русия се надява, че награждаването на председателя на българското Национално движение „Русофили“ Николай Малинов с руския орден „Дружба“ няма да стане причина той да бъде преследван, предава ТАСС.

В понеделник руският президент Владимир Путин удостои с орден „Дружба“ редица чуждестранни граждани по случай чествания във федерацията Ден на народното единство.

Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Тази година сред удостоените с ордена бе и Николай Малинов, който в България бе задържан по обвинения за шпионаж.

„Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

На въпрос дали отношенията между Москва и София няма да бъдат влошени заради награждаването на Малинов, Песков отговори, че „това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици“.

„Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни“, подчерта Песков.

В понеделник, часове преди награждаването, главният прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията от спецсъда Андон Миталов, който е дал на Малинов разрешение да пътува до Русия за награждаването.

Лидерът на движение „Русофили“ бе обвинен в шпионаж преди два месеца.

Според прокуратурата, Малинов събирал данни за две руски организации – „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, свързани с ген. Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

Макар, че бе освободен под гаранция от 50 000 лв., Малинов също има забрана да напуска страната, но на 21 октомври адвокатите на Малинов Димитър Вълчев и Лъчезар Таков са подали искане забраната му за пътуване в чужбина да бъде отменена.

Седмица по-късно съдия Миталов разрешава на Малинов да напусне страната за посочения период.

Според Цацаров съдията е действал в нарушение на закона, тъй като се е произнесъл по несъществуващ прокурорски отказ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!