избори

Вече е ясно, че инициативният комитет на Мая Манолова ще обжалва резултата от балотажа в София, който бе спечелен от досегашния кмет Йорданка Фандъкова с разлика от 20 366 гласа. Според загубилите обаче преднината се дължи на купен и манипулиран вот. Съмненията на Манолова бяха подсилени вчера и от внезапното признание на ЦИК, че изневиделица се се появили 100 000 гласа повече.

Вече бе изяснено, че ЦИК няма правомощията да взема решенията за касиране. Това е в прерогативите на съда. Резултатът от изборите може да бъде обжалван в срок от седем дни след обявяването на решението на съответната общинска избирателна комисия. Жалбата се подава в комисията и в тридневен срок тя трябва да бъде изпратена в съответния административен съд заедно с решението на комисията.

В срок от 14 дни съдът  трябва да се произнесе по жалбата, а в срок от седем дни решението му може да бъде обжалвано на по-висока инстанция – Върховния административен съд. Той също трябва да вземе решение в 14-дневен срок. Съдът се произнася по законността на решението на общинската избирателна комисия за резултата от изборите, като се основава само на обстоятелствата, посочени в жалбата. Именно той решава дали да има и повторно преброяване на бюлетините.

Ако се установи резултат, различен от този в протокола на общинската избирателна комисия поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането, съдът може да отмени решението на комисията и да върне й книжата за обявяване на действителните резултати.

Ако съдът сметне резултата от изборите за кмет за недействителен, се провеждат нови избори.

Възражението срещу резултатите не спира встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, освен ако съдът има друго решение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!