Владимир Путин и Александър Лукашенко
на снимката: президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко

На фона на продължаващите антиправителствени протести в Беларус президентът Александър Лукашенко пристига на работно посещение в Русия днес.

В Сочи Лукашенко ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус, включително перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава.

Лукашенко ще поиска от Кремъл не само политическа, но и икономическа подкрепа под формата на кредити и евтини газ и петрол. Това заяви за БНР беларуският политолог Александър Класковски, който прогнозира, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи:

„Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури“.

Владимир Путин призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той каза още, че по молба на Лукашенко е създал резерв от служители на руските силовите структури, които са готови да заминат за Беларус, ако се наложи.

Протестите в Беларус продължават

Иначе големите протести срещу Лукашенко продължават. Силите за сигурност са задържали около 400 души по време на вчерашните демонстрации в различни райони на белоруската столица.

Официалният представител на Общинския отдел на вътрешните работи към Градския изпълнителен комитет на Минск Наталия Ганусевич заяви пред РИА Новости, че няма информация за жертви на протеста в Минск.

Някои медии разпространиха видео, показващо как неизвестно лице в униформа върви към група протестиращи, след което спира и стреля с пистолет, докато хората се разпръскват.

Министерството на вътрешните работи обясни, че предупредителен изстрел с пушка-помпа е бил изстрелян във въздуха, когато поне 100 протестиращи са се опитали да освободят задържани от служителите на реда други протестиращи.

Протестите в страната започнаха на 9 август след президентските избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!