Правителството подкрепи бизнеса с близо 2 милиарда лева в пандемията. Парите дойдоха през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. „Изплащането на средствата по антикризисните мерки ще продължи и през април, и през май“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Премиерът похвали НАП в пандемията

Премиерът Борисов отбеляза изключително добрата работа на Националната агенция за приходите. Във време на пандемията от COVID-19 през НАП бяха изплатени над 75 млн. лева. Парите отидоха в близо 7000 фирми от затворените сектори, заради противоепидемичните мерки. Министър-председателят Борисов бе категоричен, че животът и здравето на хората са най-важни, защото няма работеща икономика без здрави хора. Той не пропусна да изтъкне, че се прави всичко възможно в подкрепа на ограничените заради пандемията сектори и служителите им.

В хода на заседанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера за обхвата и ефекта от противоепидемичните мерки у нас. Министърът уточни, че от изплатените досега към бизнеса близо 2 милиарда лева в пандемията. От тях 750 млн. лева са по линия на Министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизма. През МТСП са изплатени над 1,1 млрд. лева. „По отношение на действащата съвместна процедура с НАП в ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал.

Над 50 млн.лева са отишли при ресторантьорите

До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева на близо 7000 фирми. 70% от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш“, акцентира министърът на икономиката. Лъчезар Борисов подчерта, че извън тази помощ по останалите мерки до ресторантьорския бранш са стигнали над 20 млн. лева. Тие са усвоени по процедурата за микро предприятия . Още толкова средства ще бъдат осигурени и по процедурата за средни предприятия.

968 млн. лева са изплатени по „мярка 60/40“

Министър Борисов информира премиера и за приложението на мерките за запазването на заетостта. 968 млн. лева са изплатени до момента по механизма 60/40 като са запазени над 300 000 работни места. Антикризисната мярка бе продължена до края на май 2021 г. Оказва се, че тя е една от най-успешните до момента за запазването на работни места в различните сфери на бизнеса.

150 млн. лева са изплатени по „мярка 80/20“

По „мярката 80/20“ са осигурени близо 150 млн. лева. Със средствата са запазени близо 30 000 работни места от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“. Мярката е особено атрактивна и през този туристически сезон, когато се очаква отново да има отлив на турсти по Черноморието.

Продължава мярка „Запази ме“

Министър Борисов каза още, че продължава и мярката „Запази ме“ (75/0). Тя сигурява реално 100% от нетното възнаграждение на работниците, както и целевата помощ за родители с деца до 14 г., които се обучават от разстояние.  Механизмът е успешен, особено в онлайн формата на обучение на децата, което продължава втора поредна година. Родителите, които нямат на кого да остават у дома невръстните ученици, остават с децата си и се включват в онлайн работна среда.

37 700 души са получили безлихвени кредити

„През Българската банка за развитие също подпомагаме физическите лица чрез безлихвени кредити. До момента 37 700 лица са получили този вид помощ, както и 1300 малки и средни предприятия, а общата интервенция през ББР е за 360 млн. лева“, информира още министърът на икономиката.

Планът за възстановяване и устойчивост в пандемията

Лъчезар Борисов посочи, че предстои да се въведат мерки, които да трансформират икономиката чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за изпълнението на мерките по три фонда в размер на 900 000 000 лева. Очакванията са средствата по тях да бъдат усвоени от бизнеса в рамките на следващите 2 години.

Средствата се осигуряват по линия на Фонд „Технологична модернизация“ като представляват безвъзмездна помощ на малки и средни предприятия в размер на 400 млн. лв., чрез Фонд „Зелен преход“ – още 237 500 000 млн. лв. и чрез Фонд „ Дигитализация“ – 237 500 000 млн. лв. Акцентът е да се подобри производителността на компаниите, тяхната ресурсна и енергийна ефективност.

Безработицата у нас е под 7% в пандемията

„Всички мерки, които приложи правителството, дадоха ефект. Основание за това ни дава състоянието на БВП – по този показател България се справи 50-60% по-добре от средното за ЕС и за Еврозоната. Мога да дам примери чрез спада на БВП в Испания, който е 11%, във Франция – 8,1%, по-добре се представяме от държави като Австрия и Унгария“, каза още министърът на икономиката. По думите му безработицата при нас е под 7%, което е още едно доказателство, че е запазен балансът между противоепидемичните и икономическите мерки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук