На снимката: Джо Байдън

Двойно увеличение на плана за ваксинация – 200 милиона ваксини да бъдат поставени за 100 дни. Междувременно възпиране възможността на Китай да измести Съединените щати като най-силната страна в света. Това бяха само част акцентите на първата официална пресконференция след встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън в четвъртък.

Тя се реализира в контекста на миграционна криза, две масови стрелби и пандемия, което допълнително засили и медийния интерес. Ето и някои от най-важните моменти в нея.

Джо Байдън обеща да попречи на Китай да измести Съединените щати

Джо Байдън обеща да попречи на Китай да измести Съединените щати като най-силната страна в света. Той също пое ангажимент да продължи да настоява Пекин да играе по международните правила по въпроси като търговията.

Байдън също сравни президента на Китай Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин, защото и двамата вярват, че автократичното управление е „вълната на бъдещето“.

САЩ не търсят конфронтация с Китай, добави той. Байдън каза още, че Вашингтон ще работи заедно със своите съюзници, за да държи Китай отговорен за потъпкването на демокрацията в Хонконг, отношението към уйгурското малцинство и увеличаването на въоръжението.

Амбициозна ваксинация

Новата цел за неговата администрация е поставянето на 200 милиона ваксини, за 100 дни. Първоначалната цел беше 100 милиона. По-рано през месеца Байдън увери, че САЩ ще имат достатъчно ваксина за всички пълнолетни лица до края на май, въпреки че служителите на администрацията му казват, че прилагането им може да отнеме повече време.

САЩ са поставили над 130 милиона дози досега, като 16,5 милиона от тях са още при администрацията на експрезидента Доналд Тръмп. За сравнение, Германия оглавява Европейския съюз с общо 11 милиона доза. До момента само около 13% от страната са напълно ваксинирани.

Имиграционна политика

Президентът защити в четвъртък политиката на администрацията си спрямо имигрантите. Той потвърди предоставянето на подслон на непридружени деца мигранти, пресичащи границата на САЩ от Мексико. Байдън каза, че никоя предишна администрация не е отказвала грижи и подслон на деца, идващи от Мексико – освен тези на неговия предшественик Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Камала Харис ръководи дипломатическите усилия с Мексико, Хондурас, Гватемала и Салвадор, насочени към спиране на миграционния поток.

Голяма част от едночасовия брифинг беше съсредоточен именно върху имиграцията и затрупаните места за задържане на границата.

През февруари на около 59% от семействата на мигранти беше позволено да останат в САЩ в очакване на окончателно решение дали ще бъдат премахнати съгласно отделна разпоредба.

Контрол на оръжията – въпрос на време

Байдън беше попитан кога ще изпълни предизборните обещания за прокарване на контрола над оръжията чрез Конгреса. „Въпрос на време е“, каза президентът. „Както всички забелязахте, успешните президенти, по-добри от мен, до голяма степен бяха успешни, защото знаят как да определят времето“

Дебатът за контрола над оръжията отново стана актуален след кървавите нападения в щатите Джорджия и Колорадо през последния месец. Самият Байдън призова Конгреса да приеме необходимото законодателство за забрана на щурмови оръжия и да затвори вратичките в системите за проверка, за намаляване на насилието с оръжие и „спасяване на американски живот“.

Байдън потвърди, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Така сложи край на спекулациите по тази тема. Той призова републиканците в Конгреса на САЩ да му помогнат да продължи напред с дневния си ред и очертаните политики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!