мълния, светкавица

С мрачното време от последните седмици и все по-честите гръмотевици може би сте си задавали въпроса: „Как мога да преценя колко далеч съм от бурята, когато чуя гръмотевицата?” Оказва се, че има начин да изчислим това, използвайки науката и по-точно познанията си за скоростта на звука и светлината.

Със сигурност ви се е случвало да сте навън, а небето внзапно да се заоблачи, да става по-тъмно и по-тъмно, докато вие се чудите дали  ще успеете да се приберете навреме. С много проста формула можете сами да изчислите разстоянието от гръмотевична буря.

При гръмотевична буря първо виждаме мълнията, а малко след това чуваме и гръмотевицата. Причината за това е, че светлината има по-висока скорост от тази на звука. Скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда, докато скоростта на звука при 20 ° C е около 343,2 метра в секунда.

Изчисляване на разстоянието на гръмотевичната буря: проста формула

Има обаче една проста формула, която можете да използвате, за да изчислите колко далеч е гръмотевичната буря. Щом видите мълния, трябва да започнете да броите или засичате секундите, докато не чуете и гръмотевицата. Броят на секундите трябва да умножите по скоростта на звука (приблизително: 333). Резултатът е разстоянието между гръмотевичната буря в метри. За броя на километрите разделете резултата на 1000.

По-лесно, но и по-малко точно: пребройте секундите. Разделете числото на 3,3. Така се получава разстоянието до гръмотевичната буря в километри (много грубо).

Безопасно поведение при гръмотевични бури

Не забравяйте, че ако все пак се случи да сте навън по време на гръмотевична буря, е важно да стоите далеч от метални предмети и дървета. Освен това електронните устройства трябва да са изключени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!