Пътна полиция
Снимката е илюстративна

Безопасността по пътищата влезе в дневния ред на парламента днес. Депутатите приеха на първо четени промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Според приетите промени се предвижда при преминаване на жп прелез в нарушения на правилата да има забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лв.

Предоставя се и възможност на общините да контролират правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол. В същото време „Пътна полиция“ ще има пълен достъп до общинските камери, а

70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

Освен по-строгите правила на пътя се въвежда и възможност за плащане на фишовете по електронен път, а водачи, които имат пет и повече нарушения, ще бъдат спирани от пътните полицаи, за да им връчат глобите.

Беше прието и предложението на депутати от ГЕРБ-СДС за това, освен документите на водача, да се проверяват и тези на спътниците му и ако някой от тях също има невръчени фишове, да му бъдат връчени.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук