Кремъл
Снимката е илюстративна

Кремъл разкритикува решението на САЩ да започнат да доставят на Украйна американски боеприпаси с обеднен уран, предадоха световните агенции.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес припомни, че НАТО е използвала много боеприпаси с обеднен уран при бомбардирането на Югославия през 1999 г., което е предизвикало скок в случаите на ракови заболявания и други болести.

Тези последици също така бяха усетени от следващите поколения на онези хора, които по някакъв начин са влезли в контакт или са били в райони, в които тези оръжия са били използвани“, допълни Песков и предупреди, че същото ще се случи и в Украйна и че отговорността ще е на САЩ.

Използването на боеприпаси с обеднен уран поражда оживени дебати в света. Международната коалиция за забрана на оръжията с уран казва, че поглъщането или вдишването дори на прах с обеднен уран може да предизвика рак и вродени дефекти, пише БТА.

Но в доклад на Програмата за околна среда на ООН относно въздействието на обеднения уран в Сърбия и Черна гора по времето, когато те бяха част от Югославия, се констатира, че

„няма значителна, широкоразпространена зараза“.

Международната агенция за атомна енергия заяви, че изследвания в бивша Югославия, Кувейт, Ирак и Ливан показват, че останки от обеднен уран, разпръснати в околната среда, не представляват радиологичен риск за населението на засегнатите райони.

Някои сръбски политици оспориха тези изводи и съобщиха за нараснали случаи на злокачествени заболявания и смърт от използването на боеприпаси с обеднен уран.

Британското кралско дружество заяви в доклад от 2002 г., че рисковете за бъбреците и за други органи от използването на боеприпаси с обеднен уран е много нисък както за повечето военни на бойното поле, така и за онези, които живеят в зони на конфликт.

По време на визита в Киев вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че

САЩ ще предоставят нова помощ на Украйна в размер на 1 милиард долара,

а паралелно с това Пентагонът съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна 120-милиметрови боеприпаси с обеднен уран, предназначени за американските танкове „Ейбрамс“, които Вашингтон обеща на Киев.

Помощта, обещана от Вашингтон на Украйна, включва и 5,4 милиона долара замразени руски активи, принадлежащи на руски олигарси. Вашингтон има намерение да ги предаде на Украйна в подкрепа на процеса на реинтеграция и рехабилитация на украинските ветерани.

Днес Песков заяви, че решението на САЩ относно руските активи се възприема много негативно в Москва и подчерта, че Русия смята за незаконна всяка конфискация на руски активи, било то публични или частни. Песков обеща, че това ще доведе по един или друг начин до съдебно дело.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук