заведение Франция коронавирус

Ако искате да отидете на бар или ресторант във Франция, ще трябва да почакате поне до 15 януари 2021 г. Очаква се тогава заведенията да отворят отново вратите си за посетители, съобщи държавната агенция Франс Инфо.

Говорителят на правителството Габриел Атал говори днес за „перспективи за декември”, но агенцията информира, че от няколко достоверни източници в Министерството на икономиката е получила информация, че все пак става въпрос за средата на януари.

Броят на новозаразените с коронавирус през последните дни намалява, но въпреки това ситуацията в отделенията за интензивно лечение e напрегната, пише „Евронюз”. Пациенти от силно засегнати региони биват изпращани на лечение в съседни държави.

Ресторантите имат право да предлагат единствено храна за вкъщи. Някои поставят столове по тротоарите пред заведенията, но те няма как да бъдат използвани.

Ресторантьор от Лион споделя, че заради затварянето за 125 дни ситуацията е непоносима. Регионът Оверн-Роне-Алп е сред най-засегнатите от пандемията в момента, като алпийската част има много случаи на заразяване.

Според официални източници на информация, през следващата седмица гражданите ще могат да си купят елхи в градинските центрове, супермаркетите и пред цветарските магазини. Магазините за цветя в момента имат право да продават само онлайн.

Идните седмици се очаква правителството да реши кои магазини ще имат право отново да отворят врати.

Не само търговците на дребно на играчки се страхуват за бизнеса си около коледните празници с оглед на конкуренцията в интернет. Кметът на Париж Ан Идалго подкрепя петицията „Коледа без Амазон“, стартирана от френски активисти в интернет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!