Три от ключовите кръстовища на София отново са блокирани. На Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на кръстовището на МС отново има палаткови лагери.

Протестиращите опънаха палатките си още снощи – 17 часа, след като полицията ги развали.

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите:

„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Палатките са били изградени около 21 часа снощи, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост.

Протестиращите се заканиха, че ще останат на барикадите, докато не постигнат целите си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт.

СДВР ще се опита да възстанови обществения ред

На брифинг тази сутрин гл. инспектор Красимира Стоядинова от СДВР каза:

„Към момента са изградени плътни и солидни барикади в столицата, които не позволяват преминаване на линейки и пожарни”.

И добави:

„При опити за разговори с полицейските служители да преместят тези преместваеми обекти същите категорично отказаха, дори призоваха част от множеството, тръгнало към Орлов мост да ги подкрепи. Събралото се множество се установи на пр. „Орлов мост“, каза още комисар Стоядинова.

„Събралите се хора на място категорично отказаха да разговарят с полицейските служители. Дори започнаха да събират камъни и стъклени бутилки. Говореха помежду си, че ще ги използват в случай, че бъдат атакувани“, изтъкна гл. инспектор Стоядинова.

От думите й стана ясно, че през изминалото денонощие няма арестувани. Но пред БТВ журналистът Николай Стайков обясни, че той и друг негов колега са били задържани от служителите на МВР и са освободени рано тази сутрин. Стайков каза, че в протокола за задържането му пишело, че е увредил пейки около Орлов мост, което той категорично отрича.

От СДВР обещават, че ще продължат разговорите си с протестиращите:

„Единствената цел е да възстановим обществения ред и да се възстанови движението по пътните кръстовища. Отново ще изразя позицията на СДВР, че уважаваме правото на протест на всички граждани, но в същото време призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и наистина да не пречим на всички останали живущи в столицата“, коментира още гл. инспектор Стоядинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!