Парламент, гласуване

В днешния ден ще заседават бюджетната и правната комисия.

Бюджетната комисия ще обсъди на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020г.

Правната комисия се очаква да разгледа на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Енергийната комисия също трябваше да заседава днес, но заседанието се отмени, тъй като по думи на депутата Валентин Николов поради краткото време са изникнали въпроси, които не могат да се разрешат.

Припомняме, че в петък парламентарната бюджетна комисия  прие с 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал на първо четене актуализацията на Бюджет 2020.

Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов дълг от 2.2 милиарда на 10 милиарда лева. Според документа МС ще може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения с на ББР в размер до 700 милиона лева. Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година.

На първо четене с 13 гласа „за“ парламентарната правна комисия прие и промените в приетия преди три седмици Закон за мерките по време на извънредното положение. Депутатите от БСП се въздържаха и обявиха, че ще внесат свои предложения преди второто четене. ГЕРБ също ще внесат нови допълнения към закона, като едно от тях е замразяване на парламентарните субсидии.

Народното събрание гласува в петък „за“ удължаване срока на извънредното положение до 13 май 2020.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!