Полската полиция е задържала най-малко 10 души заради призиви в социални мрежи за убийства и актове на насилие след нападението срещу кмета на Гданск, след което той почина, предаде агенция „Ройтерс“.

Павел Адамович, който критикуваше антимигрантските политики и бе кмет на Гданск от 1998, беце намушкан с нож на сцената на благотворително събитие. Оттогава полски медии съобщават за заплахи срещу някои кметове с либерални възгледи в страната.

„Отново призовавам да се спре с лошите емоции“, каза вътрешният министър Йоахим Бруджински в изявление, с което съобщи за задържанията. Някои експерти смятат, че самите политици са насърчавали речта на омразата и агресията в обществения живот в последните години, а управляващат партия „Право и справедливост“ е отговорна, защото не е реагирала по-рано, отбелязва „Ройтерс“. Според тях инцидентите в последно време отразяват нажежената политическа атмосфера в редица европейски страни като Полша и Унгария, където популистки лидери подхранваха националистически и антимигрантски настроения.

Адамович беце сред 11-те кметове в Полша, за които крайнодясна група издаде фалшиви смъртни актове след подписана от тях декларация в подкрепа на приема на бежанци въпреки политиките на правителството. Тогава прокуратурата на Полша реши, че няма да се занимава със случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук