Гданск, кмет
Кметът на Гданск Павел Адамович бе намушкан с нож на сцената

Кметът на Гданск, северната столица на Полша Павел Адамович, почина в болницата, след като беше намушкан по време на благотворителен концерт. Това съобщиха официално лекарите, цитирани от ТАСС.

Инцидентът се случи по време на благотворителното събитие, „Големият оркестър за празнична благотворителност“, по време на което Полша ежегодно набира средства за подпомагане на лечебните заведения. Акцията, която се провежда във всички градове на Полша, завършва с концерт.

По време на участието на 53-годишния Адамович в концерта, 27-годишният Стефан В. е излязъл на сцената и го е намушкал с нож в сърцето. След продължителна реанимация кметът беше изпратен в болница, където веднага започна операция, продължила пет часа.

Местните медии съобщават, че заподозреният е използвал медиен пропуск, за да стигне до сцената. След като няколко пъти наръгал кмета, мъжът се обърнал към тълпата с триумфално вдигнати ръце, но бързо бил притиснат до земята от охраната и арестуван. Вътрешният министър Йоахим Брудзински заяви, че нападението е „акт на необяснимо варварство.“

Гданск е шестият по големина град в Полша и е най-важното полско пристанище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!