Александър Лукашенко
На снимката: Президентът на Беларус Александър Лукашенко

„Това недоразумение – няма как да го определи човек по друг начин – трябва да бъде прекратено. Братски републики и народи сме. Със собствените си ръце правим подарък на нашите врагове и съперници.“

Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща в Минск с Виктор Медведчук, бивш секретар на украинския президент Леонид Кучма и смятан за един от най-приближените украинци до руския президент Владимир Путин. Според агенция БелТА Лукашенко казал още, че за него случващото се е важно не само защото му е болно за Украйна, но и защото „това е нашата родна Украйна“. По думите му от началото на подкрепяния от Русия конфликт, в Беларус са емигрирали близо 150 000 души.

В края на октомври беларуският президент заяви, че конфликтът в Донбас няма как да бъде прекратен без намеса на САЩ. Решението е „ключов въпрос на сигурността в Европа, но с него никой не се справя“, допълни той. Сега Лукашенко потвърди позицията си, че конфликтът трябва да бъде прекратен възможно най-скоро. Медведчук каза, че от 2014 г. насам участва в преговорния процес и че споразуменията от Минск са единствените, съдържащи план за мирно уреждане на конфликта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук