Тръмп, Ердоган

Президентът на САЩ заплаши Турция с икономическо опустошение, ако тя атакува кюрдските съюзници на Вашингтон в Сирия, и това доведе до остър ответ от страна на Анкара. Последните събития съживиха опасенията от нов завой към влошаване на връзките между двата съюзника в НАТО, пише „Ройтерс“ /тук със съкращения/.

Отношенията между САЩ и Турция отдавна биват ерозирани от подкрепата на Вашингтон за кюрдските Отряди за защита на народа, които Анкара разглежда като продължение на обявената извън закона Кюрдска работническа партия. Тя пък от десетилетия предизвиква брожения в евроазиатската държава.

От саудитската столица Рияд държавният секретар Майк Помпео заяви, че страната му няма да промени плановете си да изтегли американските войски от Сирия. На въпроса какво има предвид Тръмп под „икономическо опустошение“, отговори:

„Ще трябва да питате президента. Налагали сме икономически санкции на много места, предполагам, че той говори за нещо такова.“

Помпео допълни, че не е разговарял с Анкара от времето на изявлението на шефа си.
В неделя Тръмп обяви, че започва с изтеглянето от Сирия, което оповести през декември, но че силите на САЩ ще продължат да нанасят удари на бойците на „Ислямска държава“ там.

„Ще ударим отново от близките си бази, ако се прегрупира /“Ислямска държава“ – бел. ред./. Ще опустошим Турция икономически, ако те нападнат кюрдите. Да създадем буферна зона от 20 мили… Подобно, не желаем кюрдите да провокират Турция“ – написа президентът в „Туитър“.

Анкара е напълно запозната с цената на влошените отношения със САЩ. Дипломатическата криза през миналата година, когато Тръмп наложи санкции на двама от министрите на Ердоган и вдигна тарифите на турския експорт на метал, много помогна турската лира да бъде натисната рекордно ниско през август.
Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че Тръмп трябва да уважава съюза между Вашингтон и Анкара.

„Терористите не могат да бъдат Ваши съюзници и патньори. Турция очаква САЩ да уважат нашия стратегически съюз и не желае той да бъде засенчен от пропагандата на терористите“ – отговори той.

Тръмп не е дал подробности как си представя буферната зона, но Помпео очерта, че Вашингтон желае кякта да осигури защита за тези, които помогнаха в борбата срещу „Ислямска държава“, така и да предотврати предполагаеми нападения срещу Турция и Сирия.

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!