Острите изявления на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след случая с пребития военен във Войводиново не останаха без реакция и днес роми с плакати „Каракачанов, върви си!“ и „Каракачанов, не разделяй обществото!“ се струпаха пред министерски съвет. Демонстриращите срещу министъра и лидер на ВМРО очаквано подеха характерния за всички протести призив „Оставка!“. По-малко очаквано бе да се се чуе предимно спортното „Българи, юнаци!“, което също бе в скандирано от протестиращите. Според участници в протеста той е спонтанен.

„Няма организация, точно това е достойнството на този митинг, че не го организира нито политическа партия, нито организация. Аз като личност се подразних от поведението и от действията на господин Каракачанов и отидох и подадох жалба в Комисията за защита от дискриминация за това, че той нарушава законите на България“, каза ромският активист Лиляна Ковачева.

Тя разказа, че призовала хората, които мислят като нея и които не искат повече да търпят това да реагират по някакъв начин, защото по думите й това не е единичен случай на политици да ги обиждат.

„На този протест искаме да излезе да ни се извини публично, както ни обиди, така да ни се извини и освен това да си подаде оставката“, заяви Ковачева.

 

Друг участник, Цветан Ангелов, каза, че извинението ще бъде твърде лека форма.

„Той е много нагъл и само, за да се запази неговото статукво, т.е. да остане министър, да остане във властта, ще излезе и ще се извини“, смята той.

 

Протестиращите се възпротивяват на „колективната присъда“ над цялата етническа група, която хора като Каракачанов се опитват да издадат. По думите на участници в митинга в страната си има закони и извършителите трябва да понесат персонална отговорност. Те са особено възмутени от репликата „ромите станаха много нагли“. Днес сме 1 000, другия път – 100 000, заканиха се ромите. Според тях Каракачанов трябвало да бъде подведен под наказателна отговорност за насаждане на омраза. Демонстрантите настояват и за истината за случката с командоса от Войводиново.

Министърът на отбраната Каракачанов вече заяви днес пред медиите, че няма за какво да се извинява. Неговият коментар за протеста беше, че всеки има право да протестира.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!