ток, електричество

Избистрянето на мерки за постигане по-голяма предвидимост и стабилност на цените на тока на борсовия ни пазар бе целта на днешната среща в Комисията за енергийно и водно регулиране между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на регулатора Иван Иванов, представители на електроразпределителните компании, държавните енергийни дружества и „Българска независима енергийна борса“ ЕАД. Тове е една от инициативите, възникнали по спешност след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица, на който централна тема бе цената на електроенергията на свободния пазар. След срещата днес обаче повечето въпросителни останаха, а решението на изострящите се проблеми не се очертава с ясни контури.

По време на съвета отпреди седмица президентът на КНСБ Пламен Димитров и от председателя на АИКБ Васил Велев предупредиха, че съществува реална опасност драстичното покачване на цените на енергийната борса да окаже влияние на цените на стоките и услугите, което да доведе до инфлация. Те призоваха за спешни мерки за регулиране на положението. Димитров бе категоричен, че е дошло време за спешни мерки за защита на националната енегетика, която е част от националната сигурност.

След днешната среща министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви три мерки, никоя от които не изглежда достатъчно задоволителна или поне подкрепена с ясна представа за осъществяването й и ефекта от нея. Единственият конкретен резултат засега е само надеждата, че от някой от трите храста може да изскочи заек.

Най-пряката от обявените мерки е решението трите държавни дружества, които произвеждат над 80% от електроенергията в страната, да предоставят допълнителни количества ток на енергийната борса в платформата „ден напред“. Очакванията са по законите на пазара увеличеното предлагане да доведе до спадане и стабилизиране на цените.

„В момента по закон трите държавни компании НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2″ осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. В момента се прави анализ коя от компаниите ще осигурява допълнителните количества ток“, поясни министърът.

Въпросителните са още на тази фаза, защото тепърва ще се прави анализ кое от предприятията колко допълнителна електоенергия ще предостави. Най-интересно бе да се посочи ролята на „Марица-изток 2“, което ще го закъсва все повече със себестойността на произвеждания ток заради увеличените плащания за отделяни въглеродни емисии. Те заплашват да направят продукцията му твърде скъпа за борсата или дори държавният ТЕЦ да заработи на загуба. В крайна сметка за оценка на потенциала на тази мярка ще трябав да се изчакат въпросните анализи, които явно са с отворен краен срок.

Най-смущаващо е, че според предишни изявления на министър Петкова проблемът не е в предлаганите количества от държавните електроцентрали, тъй като често обявявани от тях търгове на борсата се проваляли заради липсата на интерес от страна на купувачи. Ако това е така, изглежда че вкарването на допълнително количество ток на борсата е преливане от пусто в празно, или в конкретния случай – от пълно в пълно.

Борсовите търговци се оплакват от липсата на гъвкави продукти, които да удовлетворяват нуждите на бизнеса. според предприятията или се предлагат прекалено големи количества, от каквито нямат нужда, или прекалено малки. С решението на този проблем е свързана втората одобрена мярка, която ще бъде взета в рамките на няколко седмици. Става дума за създаване на нови стандартизирани профили в зависимост от различните нива на потребление в рамките на деня. Така ще може да се планира в кои часови рамки има по-висока нужда от електроенергия и в кои – по-ниска, а от това ще зависи кога ще се предлагат допълнителни количества електроенергия. Изглежда, че хронологично това може да се реализира най-скоро, но отново за момента липсва конкретика и ще трябва да се изчака първо за създаване на въпросните профили, после за интегрирането им в разчетите, за може да се оцени пригодността на мярката.

Като трета мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. Тази мярка изглежда най-перспективна и досега трябваше да е реализирана при едно по-мъдро планиране. За да се изпълни тя обаче ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Република Северна Македония.

По обсъдените теми днес в КЕВР трите ЕРП-та ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ ще имат една седмица срок да излязат със становище и да предложат нови продукти, с които да се неутрализира недостигът на ток за бизнеса. След това ще има нова среща по мерките в енергетиката.

За нас, наблюдателите и еветуални потърпевши от провал на мерките, тя ще бъде симптоматична, защото ако продължи липсата на конкретика и основани на цифрите прогнозни ефекти, ще продължи да се засилва господстващото впечатление, че за пореден път тези, които могат да променят нещата, са замели под кревата проблемите с тока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!